Photobucket

Taas on tanssit tältä päivältä tanssittu. Kerhossa oli kansantanssipäivä, eikä se tarkoittanut mitään perisuomalaista hilipalipippan-tippan-pippan tanhua olanylikurkkimisineen vaan kreikkalaista, irlantilaista ja ihan vähän espanjalaista askelkuviota. Meillä oli kerrankin oikein mainiot asuvalinnat: Purjolla leveähelmainen flanelliliivihame ja valkoinen pusero,  Pirjolla ihan täyskello hame, jossa on mukava pyöriä. Harmi, että meillä ei ole videokameraa, jolla tanssahtelut ikuistaa. Päivä oli oikein mukava, koska Kirveli päätti melkein heti aamulla lähteä ostoksille ja hän palasi ostoskassivuoren kanssa vasta silloin, kun oli loppupiirin aika. Meillä oli kiire kotiin, joten emme ennättäneet katselemaan esitystä siitä, mitä kaikkea ihanaa kaupoista on löytynyt.

Jotta kaikkien ei tarvitse rynnätä alennusmyynteihin, päätimme heinäkuun kunniaksi kertoa, miten tällainen kellohelmamekko ommellaan. Jos koskaan kukaan on ihmetellyt, mihin tarvitaan koulussa opeteltavaa ympyrän kehän kaavaa (2 x pii (3.14) x r eli säde), niin tässä sille nyt olisi käyttöä. Kuvasarja tuolla alhaalla yrittää selkeyttää sen, minkä sanoilla sanomme epäselvästi. Kannattaa huomata, että tuossa kuvasarjan ensimmäisessä kuvassa kangas on taitettu kaksinkerroin eli siinä näkyy neljäsosa hametta.

Ihan ensimmäisenä pitää mitata nukelta tai hameen tulevalta käyttäjältä lantionympärys eli se kaikkein levein kohta. Luottamuksella, ja jos ette kerro kenellekään, voimme vihjaista, että meillä se on noin 33 cm. Tästä voi pikaisesti laskea, että jos haluaa meidän sujahtavan ympyrästä läpi, täytyy sen säteen olla vähän yli 5 cm - tässä ei nyt kannata laskea ihan millilleen. Ympyrän kaavassa tämä näyttää seuraavalta: 2 x pii x säde = 33 cm eli säde = 33 cm / 2 x 3.14. Laskimen mukaan se olisi 5.254777 cm, mutta tuo tarkkuus on ompelutöissä tarpeeton.

Sitten pitää miettiä, miten pitkä mekosta tulee eli mitta vyötäröltä helmaan. Meistä 15 cm on mukava pituus, siihen lisäksi käännevaraa 1 cm. Lasketaan yhteen vyötäröltä poistettava säde eli 5 cm ja helman kokomitta eli 16 cm ja saadaan yhteensä 21 cm. Sitten leikataan kankaasta ympyrä, jolla on tuollainen säde (ensin voi vaikka sanomalehtipaperista tehdä mallia). Säde on siis mitta ympyrän keskeltä helmaan, jolloin koko ympyrän halkaisijaksi tuli 42 cm. Vyötäröä varten leikataan keskeltä pois pienempi ympyrä, jonka säde on 5 cm. Meidän ympyrämme ei ole ihan täydellinen, mutta kuvauksen jälkeen muotoilimme sitä vähän lisää.

Vyötärölle tarvitaan resori, jonka mitta on vähän vähemmän kuin vyötärön, jotta hame pysyy hyvin paikallaan. Meillä ei vyötäröllä ja lantiolla ole kovin suurta eroa, joten leikkasimme resorista 5 cm leveän ja 24 cm mittaisen palan, jonka ompelimme lenkiksi ja taitoimme kaksinkerroin. Se ommeltiin hieman venyttäen jousto-ompeleella paikalleen. Lopuksi huolittelimme eli siksakkasimme helman, käänsimme sen noin 0.7cm verran nurjalle ja ompelimme koristeompeleella kiinni. Jos yrittää tehdä kaunista päärmettä pyöreäksi leikattuun helmaan niin harmaannuttaa hiuksensa. Vähän voi fuskata ja hätätilassa tiheä monipistosiksak tekee helmasta ihan nätin.

Tämä mekko on ommeltu ohuesta collegekankaasta, mutta ihan nätti lopputulos tulee trikoostakin. Ja siitä vaan helmat heilumaan. 

Photobucket