Photobucket

Meillä oli ihan muuta asiaa, mutta sitten luimme Veelan tiistaista blogia, ja päätimme tarrata haasteeseen. Ihan alkuunsa: kerhossa oli vieläkin hurjan rauhallista, sillä Lärvikki Teräväisen keuhkopuikulapöhöttymä on saanut seurakseen kaikkien räkätautien kuningattaren. Lärvikki tursuaa limaa nenästään niin runsaasti, että häntä voisi käyttää kävelevänä liimapuikkona. Onneksi äitinsä päätti pitää tytön kotona, ja me saimme nauttia rauhallisesta ja mukavasta kerhohetkestä. Meillä oli muuten nämä trikooasut, jotka eivät soinnu toisiinsa mitenkään vaan peräti päinvastoin, mutta miksi ihmeessä meidän pitäisi aina olla kuin hallitusta akvarellista? Tosielämä on kirjavaa, niin mekin.

Mutta sitten Veelan esittämään kummastukseen. Kela tiedotti alkuviikosta, että äitiyspakkauksen mukana jaetussa kutakuinkin oudonvärisessä haalarissa on direktiivien vastaisesti umpeen ommellut lenkit lahkeensuussa. Kela suosittelee poistamaan silmukaksi ommellut kuminauhat esimerkiksi leikkaamalla, ei siis puremalla, viiltelemällä tai edes giljotiinilla vaan nimenomaan saksilla. Näin kumilenkeistä ei aiheudu vaaraa, jos ne vaikka jäisivät kiinni jonnekin.

Veelan tapaan mekin ihmettelimme hiljaisesti, että mitä pahaa lahkeensuussa oleva kumilenkki voi aiheuttaa. Tuskin edes nykypäivän uusavuttomin äiti pukee lastaan niin, että tunkee vauvaparan pään haalarinlahkeeseen ja sitten ihmettelee, että mikäs se tuossa oikein kaulaa puristaa, sepäs taitaa olla lastenvaatedirektiivien vastainen kumilenkki. Harva alaikäinen itse kiemurtelee siellä haalarin sisällä niin villisti, että lahkeensuun  kautta on tunkeutumassa ulos, joten epäilys pienokaisen kuristumisesta sosiaaliavustuksena saadun haalarin vääräoppiseen kumirenksuun on aika epätodennäköistä.

Standardi SFS-EN-14682 määrittää lasten vaatteissa käytettävien nauhojen ja nyörien määrän ja koon. Ihan oikeasti: jossain vakavailmeiset aikuiset ovat istuneet pöydän ääreen pohtimaan, montako nyöriä saa olla haalarissa kokoa 86 cm ja mihinköhän kohtaan vaatetta ne saadaan sijoittaa, jotta esimerkiksi ärhäkkä hiihtohissi ei haalarin irtonaiseen naruun tartu ja tempaise lasta vaunuista mennessään. Se vaarahan on aina olemassa. Pienten lasten äidit ja mikä ettei isätkin: tarkkailkaa hiihtohissejä, ne voivat viedä myös tuttiketjun, lapsella tai ilman.

Alle 7v ikäisten haalareissa ei saa kaulan tai pään alueella olla nauhoja tai kiristysnyörejä, mutta mistä alkaen lahkeensuu on ollut ko. alueen  lähellä. Toki lapsilla on aikuisia joustavampi runko eli he taivuttelevat tuosta vain varpaat suuhun - niin omaansa kuin naapurinkin - mutta eikö silti ole kohtalaisen minimaalinen mahdollisuus, että lapsi samantien heilauttaisi lahkeensuun kuminauhan niskansa taakse ja kaulansa ympäri. Toki me ymmärrämme, että teoriassa se on mahdollista, mutta ihan yhtä teoriassa äitiysavustuspakkauksessa voisi olla myös vaaleanpunaisia vaatteita. Eipä tosin ole koskaan näkynyt, mutta siis voisi olla. Teoria on siitä ihmeellinen asia, että se harvoin tosielämässä toteutuu.

Joka tapauksessa tuhansissa suomalaiskodeissa on nyt katkottu lahkeensuun kuminauhoja ja huolestuneena katsottu sitä pientä pilttiä, että onkohan se nyt saanut jonkun pahanlaisen trauman vääränlaisesta haalarinlahkeista. Samaisissa perheissä ostetaan takuuvarmasti kumirenksulahjehaalari viimeistään siinä vaiheessa, kun lapsi oppii kävelemään ja vanhemmat huomaavat, että ilman kumirenksua ei lahje pysy paikallaan saappaan päällä vaan pyrkii maan vetovoimaa vastustaen ylöspäin. Mikä muuten sinänsä on mielenkiintoista, miksi lasten haalarinlahkeet toimivat vuoroveden tavoin eli kurottavat kohti kuuta?

No, siinä vaiheessa vanhemmat ymmärtävät, että se umpinainen kuminauha ei ollutkaan valtiovallan viekas juoni vähentää päivähoidon tarvetta vaan puhtaasti käytännön sanelema juttu. Jostain syystä toisesta päästään ommeltu ja toisesta napin, nepin tai muun vimpaimen avulla kiinnitetty, tempomisesta irtoava nauhalenkki on sallittu. Tosin uskomme, että vain siihen asti kunnes muistetaan, että lapsilla on taipumus tunkea suuhunsa kaikki, myös napit. Ja sellainen voi irrota ja tukehduttaa lapsen. Vetoketjusta voi imeä vaarallista metallia. Haalarin kangas voi aiheuttaa herkimmissä lapsissa painajaisunia. Huppu voi tuntua tukahduttavalta etenkin niistä lapsista, jotka ovat juuttuneet synnytyskanavaan. Uskoaksemme EU kieltää ensi vuonna koko haalarin, koska se on todennäköisesti vastoin useita direktiivejä. Joten nauttikaa vielä hetki siitä haalarista, ensi vuonna lapset kieputetaan lampaantaljoihin. Niissä ei ole hengenvaarallisia nyörejä lahkeensuussa, koska ei ole lahkeitakaan.