Photobucket

 Olemme jo aikaisemmin miettineet kaikenlaisia työelämässä tarvittavia taitoja, mutta nyt kun TET-harjoittelupaikkamme Viiraamon ovi alkaa olla kunnolla raollaan, joudumme tarkastelemaan asiaa aivan uudella tavalla. Oikeastaan TET-harjoittelija on koululainen, mutta ehkä me taas tapamme  mukaan hieman suoristamme mutkia ja päätämme, että myös kerholaisilla voi olla TET-jakso tai vaikka kaksi. Täytyy varmaan varmistaa kerhotädiltä, saammeko sieltä vähän vapaata. 

Luimme huolella oikeiden koululaisten TET-ohjeita jo etukäteen. Niiden mukaan TET-harjoittelijalle on tärkeää tutustua työelämän lainalaisuuksiin ja vaatimuksiin ja miettiä omaa uravalintaansa ja koulutusratkaisujaan. Tosin kun meistä on kyse, niin mukaan pitäisi saada rippunen lystinpitoakin. Niissä ohjeissa pyydettiin tarkasti valitsemaan se oma TET-paikka, koska harjoittelulla voi olla merkitystä koko tulevaisuudelle. Ei kai sentään - me kun olemme jo sinne Viiraamoon ilmoittaneet, että olemme tulossa, eikä meitä näin meidän kesken pitemmän päälle mitkään viiraamiset kovin paljoa kiinnosta. 

Olemme jo aikaisemmin miettineet alaistaitoja, mutta ihan yhtä tärkeitä ovat
muutkin työelämätaidot. Tärkeimpien listalle ensimmäiseksi nostaisimme kahvinjuontikyvyn. Töissä pidetään kaikenlaisia kahvitaukoja ja jopa -tunteja, joihin mekin aiomme ilolla ottaa osaa. Silloin on käsittääksemme tärkeää osata juoda kahvinsa oikein hitaasti, että saa sen yhden kupposen kestämään kokonaisen tunnin. Luulemme, että tästä tulee meille oikea taitolaji, sillä olemme perehtyneet asiaan kehittelemällä erilaisia huisinisoja termoskuppeja, joissa juoma pysyy lämpimänä. Jos hyvin käy, onnistumme venyttämään kahvitunnin melkein kahdeksi. Saakohan siitä erityismaininnan?

Toinen työelämässä tärkeä taito tai peräti kyky on saada kopiokoneen paperit ruttuun. Toiset tässä onnistuvat ihan luontaisesti, toiset eivät, ja me luulemme olevamme nimenomaan niitä taitavia ruttaajia. Olemme urkkineet asiaa sen verran, että jos ne paperit laittaa jo valmiiksi vähän sekaisin sinne
koneeseen, ne voivat hyvällä onnella tukkia koko kopiointijärjestelmän niin
tiukasti, että paikalle pitää kutsua korjaaja. Meillä voi siis olla myös työllistävä vaikutus siellä Viiraamossa. Pitää kuulemma valita sellainen päivä, jolloin on tärkeä kokous tai peräti seminaari, ja kaikilla oikein paljon kopioitavaa ja tulostettavaa. Toimintakelvoton kopiokone luo enemmän yhteishenkeä kuin kymmenen työhyvinvointiseminaaria niskajumppineen.

Kolmas taito on kyky näyttää koko ajan kiireiseltä, vaikka ei tee oikeastaan muuta kuin suunnittelee varpaankynsiensä lakkaamista violeteiksi. Helpointa on tehdä tämä kuljeskelemalla käytävällä rivakkaa vauhtia kansio tai paperipino sylissä. Samalla pitää huokailla, miten vaikea ja hankala case (lausutaan keissi ja tarkoittaa samaa kuin juttu tai tapaus) on menossa, illatkin sitä joutuu pohtimaan.

Luultavasti emme ehdi TET-harjoittelumme aikana oikeasti olla kovin kiireisiä, mutta teemme parhaamme näyttääksemme siltä, että olemme jatkuvasti armottomassa työn touhussa ja ahkerampia kuin kukaan muu on ikinä ollut. Voi olla, että lopulta raahaamme tyhjiä mappeja paikasta toiseen, jotta kukaan ei antaisi meille oikeita töitä ja pääsisimme pujahtamaan kuuntelijoiksi tärkeisiin palavereihin. Erityisesti haluamme ujuttautua niihin, joissa puhutaan paljon, vaikka ei tiedetä mistään mitään. Sellaiset ovat kuulemma ehdottomasti parhaita, koska niissä voi leikkiä organisaatiobingoa. Siinä pelaajat valitsevat etukäteen kolme kokoussanaa (vaikka laatutyö, tuottavuus ja kvartaali), ja kun jokainen sana on viisi kertaa sanottu ääneen, voi nousta pystyyn ja huutaa "bingo". Paitsi että oikeasti niin ei voi tehdä, koska silloin kokoustajat menevät ihan sekaisin. Täytyy siis kuiskata hiljaa itsekseen "valmis" ja nostaa suupieliä ylöspäin. Töissä ilot ovat pieniä, mutta sitäkin tärkeämpiä.

Vaatteista me emme jaksa tänään kertoa mitään, katsokaa kuvasta.