Photobucket

.. jos vaikka mitä, mikäli ammatinvalintatesteihin on uskominen. Ennen kuin ryhdymme tarkemin ruotimaan testituloksia niin muistutamme, että ne testit eivät olet ehdoton ainoa oikea totuus tai edes valistunut arvaus tulevaisuudesta, vaan hieman hutera vastauksista tehty kooste. Se on ihan yhtä totta kuin annetut vastauksetkin eli vaihtelee vähän sen mukaan, millä tuulella sattuu vastatessaan olemaan. Kun on muutamaan testiin osallistunut, oppii niiden logiikan ja huomaa, että vastatessaan tietyllä tavalla saa tietyn vastauksen. Osa testeistä tosin toimii mielenkiintoisella logiikalla eli jos vastaa, että käy mielellään taidenäyttelyissä, niin vastauksessa ehdotetaan kuvanveistäjän ammattia. Tai jos kertoo viihtyvänsä luonnossa, niin ammatiksi isketään eräopas, vaikka jossain toisessa vastauksessa olisi miten vahvasti vannonut yksinolon ja oman rauhan nimiin.

Me emme pidä pitkistä ja raskaista testeistä, joita tehdessään väsyy ja uupuu ja lopulta vastailee vähän mitä sattuu vain siinä toivossa, että pääsisi oikein äkkiä siitä eroon. Siksi emme suostuneet vastaamaan oikeiden ammatinvalintapsykologien käyttämään avo-ohjelmaan. Sitä täytellessä ehtii vanhenemaan niin, että tulevaisuuden ammatin sijaan pitää viimeisillä sivuilla miettiä eläkesäästöjen käyttöä ja mahdollisia hautakivitarjouksia. Sen sijaan olisimme halunneet  vastata paljon hauskempaan Roddy Zimnyn laatimaan testiin, mutta siitä taas ei nipottava valintaeksperttimme pitänyt lainkaan.

Lopulta päädyimme jonkun Hollandin teoriaan perustuvaan testiin, jonka valitsimme ihan siksi, että se toi mieleemme Hollannin ja tulppaanit. Odotimme kovasti, että testissä olisi pitänyt haistella kukkia, mutta olimme väärässä. Ihan samoja rasti ruutuun ja väittämiä järjestykseen -juttuja se oli kuin kaikki muutkin.

Testitulos oli hieman yllättävä. Sen mukaan Pirjosta voisi tulla radio- tai tv-kuuluttaja, kolumnisti tai  muotisuunnittelija. Purjolla on tulevaisuus mannekiinina, suhdetoimintahenkilönä tai mainospäällikkönä. Ja jos nämä urat eivät innosta, on molemmilla vielä vaihtoehtona valokuvamallin tai vaatteiden suunnittelijan ammatit. Huomaatte varmaan, että testissä ei tiedusteltu sitä, olemmeko varmasti noin 180 cm mittaisia, alle 50 kg painoisia (no sitä me toki olemme) tai onko meillä hirvittävä tapa suhutella ässää, jolloin kukaan ei halua kuunnella meitä. Onneksi emme suhtaudu näihin testeihin kovin vakavasti, sillä tosielämässä voisimme olla jopa hieman pettyneitä tuloksiin. Tiedättekö ketään noin 43 cm mittaista mannekiinia? Ja vaikka tässä blogissa on nyt kuukausikaupalla seistä pönötetty vaateripustimina, niin aika kaukana valokuvamalleista sitä vielä ollaan.

Valitettavasti mistään osaamisalueestamme ei ole hyötyä Viiraamon TET-harjoittelussa. Purjon taipumus suhdetoimintapäällikön tehtäviin voi olla jopa negatiivinen asia, sillä käsittääksemme siellä ei ihmeemmin mitään suhteita hoidella. Pirjo mietti, voisiko hän vaikka jakaa kahvinjuontivuoroja kuuluttamalla keskusradion kautta että "kahvinjuojat huoneista 347 ja 348, olkaa hyvä ja ilmoittautukaa keittiössä ennen siirtymistä kahvipöytään kymmeneksi minuutiksi". Tulisi siihenkin toimintaan vähän ryhtiä.

Piristimme päivää kirkkaanpunaisilla essumekoilla, jonka alle Purjo valitsi raitapuseron ja Pirjo keltaisen trikoopuseron. Molemmissa on punaiset resorit sävy sävyyn essujen kanssa. Tuliko teillekin mieleen joulu?