Photobucket

Politiikka on vaikea aihe, joten meidän pitäisi jättää se fiksummille, mutta emme tämänpäiväisten kokemusten vuoksi voi olla laittamatta lusikkaamme soppaan vai pitäisikö sanoa, että peräti soppatykkiin. Jo kuvassa olemme hyvin räjähdeherkissä tunnelmissa, sillä istumme rakettipakkauksen päällä. Tosirohkeaa! Nämä paukut on huomenna tarkoitus räjäyttää kauniiksi kuvioiksi yötaivaalle, jotta naapurit voivat innoissaan niitä pihoiltaan ihailla ja vastata tulitukseen kilometrin päästä omilla raketeillaan. Mikään ei pidä ilotulitusta niin loistavana kuin pikkuinen naapurikateus ja kilpavarustelu.

Asutkin on valittu melkein huomista ajatellen eli lämmintä fleeceä. Tällä kertaa Purjo sai turkoosit somisteet ja Pirjo vaaleanpunaiset. Tätä kangasta tuntuu riittävän ja riittävän, niin että jos jo luulitte nähneenne nämä nimenomaiset haalarit, niin olette väärässä. Ja lisää erilaisia väriyhdistelmiä on tulossa, kunhan löydämme jostain vetoketjulaatikkomme. Joulusiivouksessa se eksyi johonkin väärään paikkaan, eikä ole vielä ilmaissut olemassaoloaan mitenkään.

Mutta otsikkoon ja siihen politiikkaosuuteen, jota emme saisi kirjoittaa ja kirjoitamme silti. Paheksukaa pois, mutta me olemme pikkusieluisia, ulkomaalaisvihamielisiä nukkeja. Tähän tulokseen tulimme tänään luettuamme ensin aamulla lehdestä, että Suomeen odotetaan uudenvuoden tienoilla noin sataatuhatta venäläistä lomailijaa. Maassamme heitä kiinnostaa puhdas luonto, rauha ja shoppailu. Rahaa he tuovat mukanaan noin sata miljoonaa euroa eli nyt meidänkin pitäisi vaihtotaseen vuoksi olla varsin täpinöissämme siitä, että naapurikansalaiset haluavat tulla tuhlaamaan rahojaan meidän kylmään talveemme jonkun lämpimän rantalomakohteen sijaan.

Asialla on kääntöpuolensa. Sen me kohtasimme pihapiirin välittömässä läheisyydessä heti aamupäivällä. Innokas naapurimaan turisti se siellä kiisi ystävineen  pitkin peltoaukeaa sähköpaimenen piuhat kaulassa hulmuten. Veli Venäläinen halusi ottaa henkilökohtaista tuntumaa rauhaan ja luontoon, ja mitenkä se paremmin sujuisi kuin moottorikelkalla ulistellen pitkin ja poikin lumiaavaa. Jokamiehenoikeus on sen verran joustava käsite, että siihen vedoten ulkomaalainen saa tehdä melkein mitä tahansa, myös kaupallisessa mielessä. Voihan olla, että turisti se siellä etsi puolukoita lumen alta, mistä sitä näistä veijareista tietää. Ja toisaalta miksi ihmeessä maksaa jostain moottorikelkkareitin käytöstä kun voi pysäköidä autonsa tienposkeen, ottaa peräkärryltä tuliterän menopelin ja antaa hanaa. Talvisodan henki nosti päätään, ja tunsimme syvää yhteenkuuluvuutta menneiden sukupolvien kanssa havaitessamme, että hankeen kätkeytynyt kaukopartiopiikkilanka-aita teki tehtävänsä ja selätti vihulaisen. Kun työntää moottorikelkkaa umpihangessa 300m takaisin autolle, saa varsin tanakkaa tuntumaa puhtaaseen luontoon.

Tuohtumuksemme syveni, kun iltapäivällä päädyimme kauppakeskukseen. Jos tähän asti olemme siellä saaneet väistellä äitejä hyökkäysvaunuineen ja kikattavia pissisryhmiä korviapunaavine alatyylisine puheineen, niin nyt tuntui koko kulutuksen temppeli olevan täynnä turisteja. Meidän pitäisi ajatella, että hienoa, sadat ja tuhannet eurot kilisevät kassakoneisiin, työllisyysluvut somenevat, kansantalous lähtee kasvuun, kaikki on hienosti. Valitettavasti ajattelimme, että väistäkää nyt vähän, ei kai ole tarkoitus kävellä kapeilla käytävillä perhekunnittain rinnakkain. Suomalaiset kipittävät kiltisti peräkanaa, turistit käsikynkkää tiheänä rintamana vieri vieressä.

Tilanne pahenee ensi viikolla, jolloin alennusmyynteihin on turha mennä tempomaan rekeistä mekkoja kilpaa tax free -ostajien kanssa. Huvikylpylät täyttyvät vieraskielisestä asiakaskunnasta. Osassa hotelleista on vain vierasmaalaisia asiakkaita, mökkikylissä odotetaan joulupukin sijaan pakkasukkoa käymään ja meidän suomalaisten pitäisi kovasti yrittää olla vieraanvaraisia. Ehkä jossain Kanariansaarilla alkuperäisväestön ajatukset pohjoismaalaisia turisteja kohtaan ovat samanlaisia eli rahanne kyllä kelpaavat, mutta voisitteko ystävällisesti olla vähän vähemmän näkyvissä, kuuluvissa ja edessämme kulkumme esteenä.