Photobucket

Me emme ole koskaan ymmärtäneet suomalaista tapaa kutsua vieraita kylään saunomaan. Eikö sitä voisi ihminen jo kotona käydä pesulla? Nyt ajaudutaan sellaiseen varustelukierteeseen, jossa ensin kotona laitetaan hiukset kiharalle ja naama nätiksi, ja sitten kylässä änkeydytään saunaan ja kuumassa löylyssä annetaan kampauksen latistua. Saunomisen jälkeen käytetään taas paljon aikaa kasvomaalauksen tekemiseen ja hiusten pöyhimiseen,  ja  lopulta pönäkänpunakkana istutaan kahvipöytään. Asiaan kuuluu makoisten löylyjen kehuminen ja kiukaan ominaisuuksien ihmettely, vaikka oikeastaan olisi halunnut katsella senkin ajan televisiosta Kotikatua.

Nyt meidän kaikkien saunankammoksujien kiusaksi on yhden jos toisenkin talon takapihalle raahattu lämmitettävä palju eli kylpytynnyri. Oikeastaan se on jokaisen ihmissyöjän unelma: äärettömän ruma puupunkka patiolla tai terassin suojassa täynnä vapaaehtoisesti itseään kuumassa vedessä kypsentäviä ihmisiä. Lähin naapuri voi omasta olohuoneestaan muutaman kymmenen metrin päästä seurata paljussa puljuavia, jotka näin talvipakkasella istuvat tynnyrissä pipo päässä hengitys huuruten. Ei vaikuta ihan täyspäisten touhulta.

Kaikkein innokkaimmat levittelevät kinoksiin ympärilleen kynttilöitä tai edes ledlyhtyjä luomaan tunnelmaa, jota on muutenkin hankala sanoin kuvata. Pakkasta on parikymmentä astetta ja väki istuu pyöreässä puuammeessa niskahiukset jääpuikoilla matalapaineen pitkin hankia lannistama savu ympärillään velloen kehumassa sitä, miten mukavaa on istua siellä pyöreässä puuammeessa kamalassa pakkasessa savun keskellä köhien sen sijaan että menisi siihen viereiseen lämpöiseen taloon vaikka katsomaan vanhoja valokuvia tai seuraavan jakson Kotikadusta.

Mikä saa ihmisen pystyttämään talonsa viereen paljun? Me emme ole pienissä päissämme keksineet, mikä kumma siihen voi olla syynä. Se on aivan liian pieni uimiseen (paitsi meille), aivan liian ruma ollakseen edes sisustuselementti, hankalasti lämmitettävä (tosin sillä puukamiinalla voisi samalla varmaan savustaa lähiseudun kaloja) ja kerää roskia tehokkaammin kuin vanha Hoover-pölynimuri. Ja mikä kamalinta: sinne kutsutaan "rentoutumaan ja nauttimaan tähtitaivaasta" juuri niitä samoja viattomia vieraita, joita aikaisemmin usutettiin saunomaan ennen kuin suostuttiin tarjoamaan mehua ja kakkua. Nyt pitää saunan lisäksi kestää hyinen kipittely lumikinosten keskeltä paljulle ja takaisin.

Me virittäydyimme asiaan laittamalla kuvaukseen uimapuvut päälle, mutta ulos emme suostu näissä tamineissa lähtemään. Pirjon ruutu-uikkarissa on takana pieni röyhelö ja Purjolla on aplikoituna Hello Kitty-kuvio. Nämä ovat lämpöiseen sisätilauimiseen.