Photobucket

Kylläpä on ollut mukava seurata reippaita jääkiekkoilijoita, jotka maailmanmestaruuden voitettuaan saapuivat Suomeen hieman uuvahtaneina, mutta muuten perin juurin hilpeinä. Kaikki ei tosin mennyt täydellisesti, sillä ikävällä tavalla oli vastaanottokomitea lentokentällä jättänyt punaiseen mattoon kuprun. Siihen sitten varomaton mestari tuiskahti vallan turvalleen Tätä kuvaa on nyt mediassa välitetty selostuksella ja ilman, vaikka siinä ihan selvästi tulee kaatujalle niin paha pipi, että ainakin mustelma tuli silmäkulmaan. Moisesta vastaanottojuhlallisuuksien huolimattomuudesta pitäisi kyllä antaa edes kirjallinen huomautus sille henkilölle, joka ei huomannut suoristaa hapsuja matosta.

Pari päivää on mennyt hehkutettaessa jääkiekkovoittoa. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että samaan aikaan tapahtuu kaikenlaista muutakin. Lehdet ovat täynnä kuvia suihkulähteissä uivasta nuorisosta ja katulamppuihin kiivenneistä faneista aivan kuin mediassa haluttaisiin oikein alleviivata sitä, miten ja millä tavalla suomalaisten olisi juhlittava. Kuvista päätellen mieluiten ilman paitaa, vaikka olisi miten kylmä. Lisäksi juhlimiseen kuuluu ajaminen katottomalla autolla tai ainakin kaikki ikkunat autosta auki ja ämyrit täysillä huudattaen kannustavaa rytmimusiikkia. Vähäksi aikaa on voitu unohtaa uusien kansanedustajien toilailut tai pienten ihmisten elämän kurjistaminen, josta pari viimeistä kuukautta on kirjoitettu sivukaupalla. Yksi maailmanmestaruus ja kaikki tylsät jutut on jätetty selän taakse ja maailma hymyilee kilpaa etuhampaattomien kiekkojättien kanssa.

Me ajattelimme hieman tyhminä ja sinisilmäisinä ensin, että laitamme tämän päivän kuvaan päälle pitsiä ja röyhelöä, joiden avulla saa välittömästi aikaan oikean juhlamielen. Sitten katsoimme ympärillemme ja huomasimme, että nämä ovat sellaiset tyypilliset kansanjuhlat, joihin pukeudutaan tuulipukuun, verkkareihin tai ainakin puhkikulutettuihin farkkuihin.  Rumat ne vaatteilla koreilevat, ja oikein kauniit (?) kirmailevat jääkiekkovoiton kunniaksi alasti. Luulisi, että kylmässä jäähallissa saavutettu voitto ansaitsisi vastapainoksi lämmintä juhlimista villasukat jalassa eikä mitään paidanheittelyä pitkin toreja.

Niin että meillä on nyt päällä vihertävää, joka saattaa olla vähän seuraavankin hallituksen väri. Muistutamme, että joskus myös home on vihreää. Pirjo valitsi hieman kellertävänvihreän trikooasun ja Purjo otti turkoosihtavan pellavaisen liivihameen ja siihen sointuvan puseron. Jääkiekkoa ei kuvausrekvisiitaksi löytynyt sitten mistään, vaikka se olisi voinut olla hauska lisä. Olisimme voineet näytösluontoisesti tehdä elämää suuremman urheiluteon eli ilmaveivin.