Photobucket

Joku keksi, että on kansalaisvelvollisuus kerätä roskia teiden varsilta. Jostain syystä koululaiset laitettiin siivoamaan keskustan alueelle, jotta siellä omakotiasukkaat eivät rasittuisi sotkujen keskellä, mutta haja-asutusalueella eli susien ja ilvesten todennäköisellä asuma-alueella työt päätettiin teettää asukkailla. Kannustimeksi keksittiin lystikäs kisa, jossa eniten roskapusseja täyttänyt tienoo voittaisi - - - kunniamaininnan...

Meidätkin pakotettiin eli moraalisesti velvoitettiin keräämään tietyltä tienpätkältä kaikki sen läheisyyteen viskottu ylimääräinen roska. Meistä se oli epistä eli väärin. Koska emme ole sinne luontoon eli tienpientareelle yhtään mitään heittäneet, niin miksi ihmeessä meidän pitäisi siellä koirankakan seassa kirmailla "mäyräkoirantakkeja" keräämässä? Niin, tänään me ihan konkreettisesti huomasimme, että naapurissamme asuu kuusi koiraa, jotka ovat pitkin talvea käyneet lenkillä samalla tienpätkällä ja ahkerasti lannoittaneet toistaiseksi maatumattomilla kikkareilla ketokukkia. Yäk.

Varsinaisia roskia kertyi jätesäkillinen. Päätimme jättää oman onnensa nojaan eli ojaan yhden puolipitoisen renkaan ja kuormalavan, jotka eivät mahtuneet säkkiin. Sen sijaan löysimme Mäkkärin paperipusseja, kertakäyttömukeja, tyhjiä muovikasseja ja sirpaleiksi särkyneitä oransseja aurauskeppejä. Tiedoksi kaikille uteliaille voimme kertoa, että lähimmälle maailmanlaajuisesti tunnetulle pikaruokalalle on matkaa yli 30 km, joten paperipussin sisältö on ollut hyvinkin viileää siinä vaiheessa, kun meidän tienpätkällemme asti on ennätetty. Olisi ne roskat voinut jo aikaisemminkin auton ikkunasta pois viskata, miksi ihmeessä odotella tänne asti ja jättää niitä vaivoiksemme.

Mutta mikä pahinta: me emme tulleet tästä siivoussessiosta ollenkaan onnellisiksi. Päinvastoin, meistä tuntui entistä epäoikeudenmukaisemmalta se, että jouduimme tonkimaan muiden viskomia roskia, kun samaan aikaan ruutukaava-alueella suurimman osan siivoustyöstä tekevät harja-autot ja käytösnumeron alentamisella uhkaillut koululaiset. Jos olisimme veronmaksajia, niin olisimme hyvin tuohtuneita siitä, että vaivalla ansaitsemista roposista maksamamme äyrit käytettäisiin suppean kansanosan hyvinvoinnin edistämiseen meidän laitamien asukkaiden joutuessa tyytymään tyhjään. Ehdotamme, että veroprosentti määriteltäisiin sen mukaan, mikä on etäisyys peruspalveluissa eli mitä kauempana asuu (ja mitä enemmän itse kantaa vastuutaan niin lähiliikuntapaikkojen kunnosta kuin infarktin saaneen naapurin elvytyksestä odotellessa ambulanssia toista tuntia), niin sitä vähemmän pitäisi osallistua muun yhteiskunnan ylläpitämiseen. Olemme kaikenlaisen tasa-arvon kannalla, myös alueellisen. Eli pitäkää roskat ominanne ja kantakaa ne omiin roskiksiinne sen sijaan, että tuotte niitä kirjavoittamaan haja-asutusaluiden ojanpientareita.

Syvän tuohtumuksen vallassa rentouduimme illalla ihan vähän kastelemalla koko suihkuhuoneen. Siksi meillä on päällä nämä uimapuvut. Oikeastaan toivoimme koko iltapäivän, että alkaisi rankkasade ja voisimme hyvällä omallatunnolla laistaa roskaoperaatiosta. Ja kattia kanssa, pisaraakaan vettä ei tullut vapauttamaan meitä sotkujen alhosta. Kissoista puheenollen, pihaan on ilmestynyt sellaisia kaksi kappaletta, valkoinen ja ruskea. Löytäjä ei halua pitää, joten tulkaa noutamaan ne pois.