Photobucket

Kesä, kärpäset ja ahomansikka, kaikki ne on nyt saatu samaan kuvaan. Mansikka on tuossa keskellä. Taustalla on pieni tammi eli tamminen ja meillä päällä vilpoiset kesähaalarit. Säätieteilijäsetä lupasi sadetta, mutta taisi vain huijata meitä, koska ainakaan vielä ei vettä ole tullut.

Viime päivinä on käyty keskustelua saksalaisista, jotka valtasivat suomalaisesta saaresta kesämökin pihamaan ynnä laiturin sekä vähän mökin terassia pyykinkuivaustelineeksi, ja asettuivat 16 hengen voimin taloksi. Pois käskeminen ei auttanut mitään, valloittajat kun päättivät olla ymmärtämättä kansainvälistä "huis-huis-pois"- elekieltä. Poliisi ei paikalle ennättänyt, koska miehistöstä oli päivystysaikaan pulaa eikä mitään vakavaa ollut tapahtumassa.

Nettikeskusteluissa on taitettu peistä tällaisen hieman laajennetun jokamiehenoikeuden puolesta ja vastaan. Puolustajien mielestä syytä mihinkään häätömanöövereihin ei ole, koska väki käyttäytyi siivosti, mökin omistaja oli iäkäs ja mökkiä käytettiin aika harvoin. Vastustajat on vaiennettu ihmettelemällä, kuluuko se piha muka siitä, jos joku mökillä tilapäisesti yöpyy. Jos ei omistaja itse kiinteistöään käytä, olkoon se veloituksetta niiden käytössä, jotka sitä kulloinkin tarvitsevat.

Me aiomme nyt kartoittaa jonkun sopivan vesistön rantamökit ja etsiä etenkin ne, joiden omistajat ovat täyttäneet 60 vuotta. Yleinen (tai ainakin äänekäs) mielipide kun on sellainen, että iäkkään ihmisen omistusoikeus on jotenkin kepeämpi kuin nuoren, jolloin näiden mökkipihojen takavarikoiminen osa-aikaiseen matkailukäyttöön  on oikeutetumpaa kuin lapsiperheen huvilan. Sen jälkeen selvitämme, missä näistä mökeistä on paras polttopuuvaranto sekä lukitsemattomat wc-tilat ja jos mahdollista, grillikota tai ainakin -katos.

Sitten alamme järjestää edullisia kanoottiretkiä, joissa majapaikat eivät suinkaan ole täysin sattumanvaraisia asumattomia ryteikkösaaria vaan meidän tarkasti valitsemiamme asumuksia. Vuoropäivin sovimme, kenen verenpaine on vaarallisen alhainen ja kuka siis saa sopivasti loppuiltapäivästä päänsärkykohtauksen, jolloin pitää rantautua lähimmälle suomalaismökille. Siellä olisi etukäteen tarkastamamme piha ilmaisine polttopuineen ja rakennelmineen käytettävissä uudistuneen jokamiehenoikeuden perusteella. Poliisia on turha kutsua paikalle, sillä meidän järjestämillämme matkoilla ei suostuta ymmärtämään edes mandariinikiinaa saati savoa. Jos nyt mediassa esitetty berliiniläisretkikunta ei saa mökinvaltauksestaan mitään sanktiota, on se selkeä merkki siitä, että Suomi on valmis hyväksymään tällaisen toiminnan eli sen voi myös kaupallistaa.

Lisäksi olemme valmiita laajentamaan omankädenoikeutta muihinkin kuin kesämökkien pihapiireihin. Miksi muka rantatontti jossain saaressa olisi yhtään sen vähemmän yksityinen kuin jonkun kotipiha vaikka Tampereella Pispalassa. Kunhan omistajat lähtevät pois kotoa, voi pihaan pystyttää teltan ja asustella siinä ilmaiseksi. Leirintäalueilla on usein ikävän meluisaa, mutta hyvinhoidetussa yksityispihassa on ilo järjestää ystäville grillijuhlat omistajien poissaollessa. Poliisiahan on turha kutsua sinnekään, koska miehistöpula vaivaa eikä mitään vakavaa ole tapahtumassa.

Vakavoituneesti meitä vähän arveluttaa se, että jos poliisilla ei ole riittävästi väkeä turvaamaan kansalaisten elämää, niin mistä sitten apu löytyy. Pitääkö metsästysseurojen perustaa salaisia partioita, jotka voi tarvittaessa kutsua paikalle, kun hiljalleen ollaan ajauduttu tilanteeseen, että valtio kyllä kerää verot, mutta ei anna vastineeksi edes poliisin palveluja. Pääkaupunkiseudun ulkopuolelle on syntynyt isoja alueita, joissa poliisia ei saa paikalle muu kuin ylinopeus eikä aina sekään. Turhaan perää kansalainen kotirauhaa, kun jokamies saa päähänsä käyttää oikeuksiaan eli ottaa haltuunsa toisen vaivalla ja työllä hankkimaa omaisuutta.

Me aiomme ryhtyä jokamiehiksi kaupungissa ja vallata autolle parkkipaikan jonkun keskustan kerrostalon pihasta. Miksi turhaan maksaa monia euroja siitä, että pysäköi autonsa maksulliselle paikalle, kun voi toimia kaupunkien jokamiehenä ja vallata paikan itselleen. Nuotion sytyttämiseen lupaamme kysyä luvan, mutta muuten olemme tietoisia siitä, että tilapäisesti voi tehdä ihan kaikkea, sanoivatpa säädökset mitä tahansa.