Photobucket

Matkailua voi harrastaa monella tavalla. Pienimuotoisesti sen voi tehdä kuten me tänään eli asettumalla polkupyörän tavarakoriin ja ryhtymällä inhimilliseksi navigaattoriksi. Täältä sitä on hyvä huhuilla selän takana puuskuttavalle polkimenhaltijalle komentoja ja käskyjä. Ja mikäs oli matkatessa, kun aurinko paistoi ja kesä oli hehkeimmillään. Syksystä ei vaihteeksi ollut aavistustakaan.

Vaatepuolella laitoimme pastellia päälle eli hempeää vaaleanpunaista trikoota ja Hello Kitty -aplikaatioita riitti molemmille. Pirjo halusi puseron ja housut, mutta Purjo nappasi pitkästä aikaa olkainhaalarin. Siinä on hyvä toimia kartanlukijana ja huiskia ohjeita oikealle ja vasemmalle.

Matkakuume alkaa olla myös linnuilla, jotka harjoittelevat parveilua ja kokoontumista melkoisen rääkynän kera. Mikä siinä onkaan, että keväällä siivekkäät visertävät, mutta syksyä kohti niiden ääni muuttuu römeämmäksi. Koska puhelinlangat alkavat olla katoavaa kansanperinnettä, pitää lintujen nykyisin löytää uusia asemapaikkoja, joissa sopia muuttomatkansa yksityiskohdista. Katsokaapa isoissa risteyksissä katulamppujen päälle niin huomaatte, että siellä istuu potentiaalisia etelänmatkaajia pilvin pimein.

Me olemme miettineet, mistä linnut tietävät, minne talveksi suunnistaa. Paikalliset joutsenet ainakin näyttävät joskus kiertävän kohtalaisen holtintonta ellipsiä etsiessään oikeaa suuntaa. Olemme tulleet siihen tulokseen, että linnut toimivat kuin seuramatkalaiset retkillä eli heillä on mukanaan matkaopas, joka uskoo vahvasti omaan paikallistuntemukseensa. Muuttomatka etelään on siis täysin kiinni siitä, sattuuko tämä opas tietämään oikean reitin vai lennelläänkö sitä parvena pelkän vahvan uskon varassa. Olisi varmaan kamala lentää satoja kilometrejä huomatakseen, että ryhmänvetäjä on eksynyt ja kierrättänyt koko porukkaa ympyrää uudestaan ja uudestaan. Samassa koivikossa istuttaisiin taas ja ihmeteltäisiin, mitä on tapahtunut.

Kaikki linnut eivät aio siirtyä EU-alueen eteläosiin. Esimerkiksi muutamat naakat, jotka meidän mielestämme voisivat kaikki viettää koko ikänsä Välimeren eteläpuolella, ovat päättäneet jäädä talvehtimaan pihapiiriin. Tähän aikaan vuodesta naakat nähtävästi ryhtyvät ryhmäytymään, koska iltapäivisin taivas on aika ajoin mustanaan tummapukuisia lintuja. Varovaisen arvion mukaan 400 yksilön parvi lehahtelee ympäriinsä. Onneksi ne lähtevät aina illaksi jonnekin muualle häiriköimään. Syvä säälimme niitä kohtaan, jotka joutuvat heräämään naakkojen käkätykseen.