Photobucket

Tässä me seistä nökötämme postilaatikkojemme päällä miettimässä suuria säästöjä. Purjo paneutui asiaan niin huolella, että valitsi postilaatikkonsa värisen asun Pirjon miettiessä enemmän seinään sointuvaa asukokonaisuutta. Pirjon housujen sivussa on vihreä kaistale, joka harmillisesti ei nyt näy tässä kuvassa. Ehkä meidän pitäisi tehdä kuten muutkin tyyliblogistit eli ottaa kuvia yksityiskohdista, hintalapusta, lahkeensuun tikkauksista ja lopulta nurjalta puolelta langanpätkistä.

Mutta asiaan. Ministerit kokoontuvat miettimään ensi vuoden budjettia, jonka pitäisi jotenkin sointua hallitusohjelmaan. Uusina hienoina rahankeruuideoina on jo keksitty autojen satelliittivalvonta ja lisälaskutus kertyneiden kilometrien mukaan. Asiassa on vielä jotain pieniä mutkia kuten yksityisyydensuoja, mutta eiköhän niihinkin vielä joku kiertotie keksitä.

Meillä olisi oikein mainio, muilta kopioitu säästöehdotus. Ryhdytään jakamaan postia vain kerran viikossa. Sillä tavalla Itellassa voitaisiin olla töissä vain kerran seitsemässä päivässä ja säästyisi hurjia määriä rahaa. Laskujen ja muiden kurjien juttujen lähettäjät tietäisivät jo hyvissä ajoin, että kirjeet vietäisiin perille vain keskiviikkoihin, joten he ymmärtäisivät laittaa riittävästi maksuaikaa. Sanomalehtiä ei tarvitsisi tehdä enää kuin yksi viikossa, koska jakelupäiviä olisi vain yksi. Taas huimaa säästöä. 

Lisäksi tiheäänasutuilla seuduilla eli kaupungissa postinjakelu keskitettäisiin eli kirjeet ja lehdet eivät enää tupsahtaisi eteisen lattialle postiluukusta vaan ne pitäisi noutaa noin kahden kilometrin päästä postinjakelukeskuksesta, jossa jokaisella osoitteella olisi oma pieni postilokeronsa. Näin säästettäisiin runsaasti jakelijoiden aikaa ja kansalaisten kunto kohenisi postinhakureissujen ansiosta. Ruuhkien välttämiseksi kaupunkilaisilla olisi mahdollisuus noutaa postinsa vasta vaikka perjantaina, jos he pelkäisivät saavansa vinon pinon laskuja. Nykyisin on kovin kurjaa tulla kotiin ja huomata, että eteisessä on lattia valkoisenaan täynnä sinne tänne leijailleita maksulappuja. Kun Itella keskittäisi jakelunsa, pysyisi kotikin siistimpänä.

Muutenkin tuntuu, että Itella on turhan palvelualttiina suhteessa käyttömaksuihin. Nykyisinhän kirjeen lähettäjä maksaa postimaksun, mutta mikäpä estäisi keräämästä kaikilta talouksilta kiinteistöveron kaltaista postipalvelumaksua, joka määräytyisi sekä talouteen tulevan postin määrän että jakelijan postilaatikolle pääsemiseksi kokeman vaivan mukaan. Kerrostalojen ylimmissä kerroksissa maksu olisi mahdollisimman suuri ja itse postikonttorista lähetykset noutaville kohtalaisen pieni. Tietysti maksussa olisi prosenttiperustainen korotus jokaisesta perheenjäsenestä. Usein paketteja saavilta perittäisiin erityinen kulutusmaksu hieman jätemaksujen tapaan eli oletuksena on, että ei sieltä paketista mitään kovin kaksista löydy, kohta se on roskapöntössä kuitenkin.

Toivomme, että ehdotuksiamme ei oteta huomioon budjetin tulopuolta pohdittaessa. Samalla pelkäämme, että jos me kykenemme keksimään näin surkeita rahastusideioita, niin mihin yltääkään hallitus.

PS. Viisaudenhampaamme vihoittelua kesti tasan päivän verran. Tiedämme, että meillä on ns. laiska silmä, mutta että piti vielä kokemamme laiska hammaskin.