Photobucket

Karkauspäivänä saavat naisetkin kosia, ja jos vastaus on kielteinen, tulee rukkasten sijaan hamekangas. Koska nykyisin on niin kovin monenlaista materiaalia mekoiksi ja varmasti paljon valinnanvaikeutta, päätimme me  hieman helpottaa osto-ongelmaa esittelemällä muutamia vaihtoehtoja erilaisille morsiankandidaateille.

Muoti suosii tänä vuonna kirkkaita värejä. Esimerkiksi oranssi tai kirpunvihreä yhdistettynä pirteään pinkkiin voisi olla varsin toimiva juttu esimerkiksi trikoosta ommeltuna. Tätä väriä ja materiaalia suosittelemme etenkin niille kosijoille, joilla ei selkeästi ole varsinaisesti muuta tulevaisuudentoivetta kuin se kangas. Moinen arkipäiväinen ajattelumalli ansaitsee arkisen materiaalin,sen verran räväkällä värillä, että seuraavat neljä vuotta pohtii vakavissaan, toistaako parisuhdesuuntautunutta yritystä uudestaan. Jos kosija sattuu olemaan kokotaulukkojen yläreunasta, voi vaihtoehtoisesti hankkia oranssin soputeltan.

Napakka ja samalla joustava krimplene (kirjoitetaan myös crimplene) on etenkin iäkkäiden kosijattarien mieleen. Valitettavasti tätä kangasta on hyvin hankalasti hankittavissa, joten usein joudutaan tyytymään astetta kevytmielisempään jerseyhin. Krimplene on keinokuitua, joka materiaalina on mitä mainiointa: se hiostaa kuumalla, aiheuttaa kutinaa viileässä, ei rypisty mutta eipä toisaalta laskeudukaan kovin somasti. Krimplememekossa on se hyvä puoli, että se säilyy äidiltä tyttärelle eikä mene miksikään vuosien säilytyksessä. Edes koiperhoset eivät halua asettua siihen aterioimaan. Säästäväinen ja kierrätyshenkinen mies voisi käväistä vintillä katsomassa, josko Helsky-tädin jäämistössä olisi ollut muutama valmis leninki tästä mainiosta materiaalista. Täti sitä ei enää tarvitse, joten olisiko aika laittaa mekko kiertoon.

Perinteinen puuvilla etenkin Marimekon kuoseissa taitaa olla se tavallisin hamekangasvaihtoehto näin karkauspäivänä. Ongelmia voi aiheutua siitä, että epähuomiossa menee ojentamaan kosinnan päätteeksi muutaman metrin samaa kangasta, josta jo on tehty kosijattaren koti-ikkunoihin verhot. Rukkaset eli siis hamekankaan saanut henkilö ei välttämättä halua sulautua olohuoneen salusiineihin. Siksi kaupassa kannattanee kysellä jotain epätavallisempaa kuosia tai ainakin sellaista poistoväriä, jota kukaan ei ole huolinut edes ikkunoihinsa. Puuvilla on muutenkin erittäin hyvä vaihtoehto, sillä ompelutaidoton kosija voi tehdä siitä hameen sijaan vaikka tyynyliinoja. Ja sille kokotaulukkojen yläreunoja hipovalle kosijalle voi vaihtoehtoisesti ostaa pussilakanan mekoksi: hieman alareunasta lyhentämällä ja yläosaan kaula-aukon leikkaamalla siitä saa oikein kätevän kaftaanimaisen asun.

Silkki ja sametti lienevät hamekankaiden toivelistan suosituimpia, mutta niitä ei kannata tuhlata satunnaiselle kosijalle jo ihan sen hinnan vuoksi. Sama koskee hyvälaatuista villakangasta. Tosin jos sattuu jostain palakorista löytämään pakanloppuja tai muita alennettuja tuotteita, voi näitäkin toki antaa. Perinteisesti hamekangas on kuitenkin ollut hieman arkisempi valinta aivan kuin sen osoituksena, että kyseessä nyt ei ollut mitenkään ainutlaatuinen tapahtuma. Useamman kosinnan kohteeksi joutuneen kannattaa ostaa kokonainen pakka kukallista viskoosia, josta sitten leikellä sopivia paloja sen mukaan, miten peittävää mekkoa on ajatellut kosijan käyttävän. Kukallista kangasta suosittelemme siksi, että kukat ovat taas kevään korvalla tulossa muotiin.

Paljettikangasta, tylliä tai sifonkia emme suosittele karkauspäivän lohdutuspalkinnoksi. Ne ovat aivan liian kevyitä ja kimaltavia hankintoja ojennettavaksi naiselle, joka on avannut sydämensä kosinnan muodossa ja sitten tullut tylysti hylätyksi. Eikä missään nimessä pidä mennä ostamaan vaaleanpunaista mummoflanellia, vaikka se miten mukavalta ja leppoisalta tuntuisi ja sävyiltään sopisi kosijan tekohampaisiin. Flanellista tehdään yöpukuja, ei mekkoja.

Meillä ei ole hulmuhelmoja laisinkaan tänään vaan leppäkerttupaidat ja niihin sointuvat housut. Näissä on oikein kevätmäinen olo, joskaan emme suosittele näin räikeää väritystä kenenkään yli metrisen leninkiin.