Photobucket

Kylläpä aika on taas rientänyt. Tänään me kävimme kerhossa ja pukeuduimme näihin trikooasuihin. Pirjo on sitä mieltä, että pinkki tulee taas tänä kevään ja peikothan ovat aina muotia. Purjo valitsi puolestaan Nalle Puhin ja velourhousut, jotka ovat todennäköisesti maailman ihaninta ja pehmeintä materiaalia. Epäilemme, että joku on ujuttanut niihin bambua!

Kerhossa me jouduimme miettimään lunttaamisasioita. Paikallinen eettinen komitea asettui pohtimaan sitä, missä menevät kokeessa huijaamisen rajat. Onko lunttaamista, jos opettaja unohtaa maantiedon karttakokeessa kartan levälleen seinälle ja sieltä voisi katsetta paperista nostamalla varmistaa oikeat vastaukset? Ja onko se lunttausta, jos laiska opettaja ei viitsi kopioida rinnakkaisluokille eri kokeita vaan pitää peräkkäisinä päivinä saman kokeen, ja oppilaat iltapuhteinaan kertovat koekysymykset toisilleen esim. facebookissa.

Huomasimme edustavamme varsin liberaalia siipeä, jonka mukaan lunttaamisen tulee tapahtua ihan omatoimisesti eikä suinkaan opettajan suosiollisella avustuksella. Esimerkiksi yhteydenotto kännykällä kaverille kesken kokeen on soo-soo -toimintaa eli kiellettyä, mutta koekysymysten hankkiminen etukäteen ei täytä lunttaamisen tunnusmerkkejä. Meidän mielestämme se on vain oppilaan luontaista uteliaisuutta. Jos opettajalla on tapana pitää sama koe monelle luokalle, on ihan opettajan oma ongelma, jos koekysymykset kerrotaan kavereille. Ainahan sitä voisi yllättää ja tehdä ihan uusia kysymyksiä, jos pelkää oppilaiden opettelevan koko koealueen sijaan pelkät oikeat vastaukset etukäteen saamiinsa kysymyksiin.

Ai että miksikö mitään tuollaista kerhossa mietitään? Sitä mekin ensin ihmettelimme, mutta sitten saimme kuulla muinaisen epäkelpokerhokaverimme Kirveli Remuaron jääneen kiinni lunttaamisesta eskarin väritystehtäväkokeessa. Hän oli hyvin vanhanaikaisesti ujuttanut banaaninkuoren sisäpuolelle lapun, jossa olivat värit järjestyksessä punainen, oranssi, keltainen, vihreä, sininen ja violetti. Siitä hänen piti muistaa, että sekoittamalla punaista ja keltaista saa aikaan oranssia. Valitettavasti Kirveli oli käyttänyt väreinä vesiliukoisia tusseja, jotka sitten sotkiva koko banaanin riemunkirjavaksi.

Tarinan opetus: jos aiot luntata, varmista etukäteen, että muka näppärä keksintösi onnistuu eikä mene pilalle jonkun ennakoimattoman syyn takia. Esimerkiksi kännykkälunttaus on hankalaa, jos akku on tyhjä. Ja jos et osaa lukea, älä tee lunttilappua kirjoittamalla.