Photobucket

Kevättä on ilmassa ja vähän saappaassakin, sillä lumet ovat jo hieman sulaneet ja kaikenlaista loskaa, hilevettä ja lätäkköä löytyy ainakin kaduilta. Me kaikki alle metrin mittaiset tiedämme, että jos vesilammikkoon hyppää, niin vesi roiskuu kauniissa kaaressa vähän joka suuntaan. Mikäköhän siinä on, että tämä fysiikan lakien mukainen asia alkaa vanhemmiten unohtua.

Tänään lähestyimme risteystä, jossa siinä suojatien kohdalla oli pientä laajempi lampi, kiitos jäätyneiden hulevesiviemärien. Kokeneina loskakahlaajina huomasimme heti, että kyseessä on vaarallinen risteys, jossa liian läheinen norkoilu aivan kadun reunassa voisi aiheuttaa samanlaisen kastumisefektin kuin joutuminen keskivoimakkaan myrskytuulen keinuttamaan avonaiseen veneeseen. Siitä huolimatta osa jalankulkijoista asettautui aivan ajoradan reunaan sillä seurauksella, että kuravesi laajassa kaaressa laskeutui päälleen autorenkaiden työnnyttyä lammikkoon.

Ja että kenenkä väitettiin olevan syypää moiseen kurjaan tapahtumaan? Aivan oikein, autoilijanpa tietysti. Jalankulkijat katsoivat, että heissä ei ole sitten niin mitään vikaa, vaikka osa seisoi jo valmiiksi nilkkoja  myöten vedessä. Heille tuntui olevan aivan uusi ilmiö, että sekä lätäkössä riehuminen että rauhallisempikin autolla ajaminen aiheuttaa veden kohoamista pois montustaan.

Oi voi sitä valitusta ja nyrkinpuimista, piittaamaton autoilija sai kuulla kunniansa ja uhkailtiin jo oikeudenkäynnilläkin, koska päällysvaatteet oli törkeällä tavalla tuhottu. Me seisoimme mahdollisimman kaukana risteyksestä säilyen siisteinä ja kuivina, joten melkein ryhdyimme jälkiviisaiksi, mutta pidimme sitten lopulta suumme kiinni. Jos on päättänyt, että vika omasta tyhmyydestä on toisessa, niin ei siinä kamalasti ohjeet ja opastukset avuksi ole.

Tieliikennelaki sanoo hyvin kauniisti, että tielläliikkujan, niin autoilijan kuin jalankulkijan, tulee ottaa muut huomioon. Kun jalankulkija seisoo valo-ohjatussa risteyksessä suojatien reunassa ison lätäkön kohdalla muistiinpanovälineet kädessään, saa sen vaikutelman, että hän haluaa tulla kuravedellä kastelluksi. Jokainen muut tielläliikkujat huomioon ottava jättäytyisi suosiolla etäämmälle ja antaisi autojen jatkaa matkaa matelua suuremmalla tilannenopeudella. Ihan samalla tavalla itseaiheutettu ongelma on vaikka se, että jää seisomaan keskelle pulkkamäkeä ja seuraava laskija tupsahtaa päälle.

Me olemme tänään ulkoilleet hieman kevyemmissä tamineissa. Pirjolla on ihan oikeat verkkarit vauhtiraitoineen ja Purjo kaiveli kaapista kaikkein riemunkirjavimman haalarinsa. Sukkia meillä ei kuvassa ole. Kuralätäkössä kahlaaminen kun voi aiheuttaa sen, että sappaaseen menee vettä.