Photobucket

Kuvassa meidän piti olla erittäin tiukkailmeisiä, sillä asiakin on vakava. Olemme tänään perin juurin huolestuneita kaikista kadonneista aikuisista. Emme kuitenkaan tarkoita itseltään ja hoitajiltaan eksyneitä vanhuksia tai niitä, jotka ehdoin tahdoin ovat viskanneet oven takanaan kiinni päättäen jäädä pariksi vuodeksi roskienviemisreissulle. Ehei, kyse on nyt paljon laajemmasta kansanjoukosta, johon kukaan ei ole vuosikausiin kiinnittänyt mitään huomiota.

Etsivässä nuorisotyössä etsitään niitä nuoria, jotka eivät ole peruskoulun jälkeen todistettavasti töissä, opiskelemassa, puolustamassa maataan, vankilassa, sairaalassa suljetulla tai avoimella puolella, TE-toimiston asiakkaita tai muuten vain merkittynä kirjoissa ja kansissa siltä varalta, että joku keksii peräänsä kysellä. Heitä on arviolta 30 000 lymyilemässä peräkamareissa ja kauppakeskusten vessoissa. Jos ikää on alle 25 vuotta, pääsee hyvin nopeasti kaikenlaisten tukevien ja auttavien toimenpiteiden uhriksi, vaikka ei itse välttämättä siihen asemaan haluaisikaan.

Vastustamme ikärasismia ja vaadimme, että myös aikuisille tehdään vastaavanlaisia etsivän toiminnan projekteja. Meillä ei ole aavistustakaan määristä, mutta hyvin paljon liikaa heitä on. Haluamme virkahenkilöitä tai ainakin kukkahattutätejä kauppakeskuksiin vaanimaan parhaaseen päiväaikaan epäilyttävän paljon aikaa kuljeskeluun ja oleskeluun käyttäviä henkilöitä. Joku heistä saattaa olla juuri etsivän aikuistoiminnan potentiaalinen asiakas eli ihminen, joka ei ole töissä tai eläkkeellä, ei huolto- ja hoivatoimien kohde ja silti näyttää tulevan toimeen varsin mukavasti. Hänessä on jotain epäilyttävää, joten mukaan projektiin vain.

Onhan jotenkin kummallista, että terve (tai kohtalaisen viaton) aikuinen ihminen ei ole töissä, ei saa mitään etuuksia tai eläkkeitä ja silti vaikuttaa sekä onnelliselta että kohtuullisen hyvin ravitulta. Suurimmalla osalla siedettävää korkeamman elintason tarjoaa elatusvastuunsa vakavasti ottava puoliso, mutta voi olla, että etsivä aikuistyö tavoittaa myös harmaan talouden piirissä puuhailevat sekä etenkin ne, jotka ihan mielellään tulevat toimeen varsin vähäisellä kulutuksella. Heitä tosin ei löydä kaupoista shoppailemasta, joten osana etsivän aikuistyön projektia voisi olla ns. marja-aikainen hanke, jossa osallistujia etsittäisiin mustikka- ja puolukkamättäiden keskeltä. Suunnaton olisi palkattomana omien vanhempiensa omaishoitajana toimivan Hellevin ilo, kun projektitoimenhaltija pongahtaisi vadelmapensaasta prosyyrit kädessään kertomaan etsivän aikuistyön ilosanomasta.

Etsivässä nuorisotyössä tarkoituksena on nuoren löytymisen jälkeen tarjota hänelle  apua mahdollisuuksien kartoittamisessa ja tulevaisuuteen suuntaavien toimien löytämisessä. Aikuisille  pitää tarjota vastaavanlaiset sanahelinät ja vielä mielellään kahvia ja pullaa siihen päälle. Varmasti moni aikuinen nytkin kuvittelee olevansa varsin onnellinen tehdessään kaikenlaista puhdetyötä autotallissa ja autellessaan välillä serkkupoikaa kattoremontissa, mutta he eivät voisi olla enempää väärässä. Etsivän aikuistyön avulla he voivat päästä vaikka draamaryhmään hönkimään esille syvimpiä tuntojaan tai vienon viulumusiikin tahdittamana esittämään myrskytuulessa huojuvaa puuta. Löydettyään itsensä he voisivat löytää elämälleen uuden suunnan.

Etsivän aikuistyön kohteille ei pidä kertoa, että niin mukavaa kuin heidän mukanaolonsa onkin, kohdistuu perimmäinen kiinnostus kuitenkin siihen numeroon, jota he lopullisessa projektin raportissa esittävät. Näin ja näin monta aikuista on tehnyt sitä ja tätä eli mitä projektissa pitikin ja sitten muutama itsepäisempi tapaus teki jotain muuta, mutta siitäkin opittiin. Seuraavassa etsivän aikuistyön projektissa virheet korjataan ja mukaan otetaan vain niitä, jotka pääsevät eläkkeelle heti projektin jälkeen. Silloin voidaan todeta, että mainiosti hoidettu hanke, kaikki mukana olleet päätyivät sinne, minne suunnittelivatkin.

Huomasitteko, meistä tulisi tätä vauhtia vallan valloittavan hyviä valtion virkailijoita! Hallitsemme  jo sanaston ja ymmärrämme, miksi asioita tehdään. Ei hassumpaa näin nukeilta. Vaatepuolikin on melkein virkamiesmäinen eli puserot ja liivihameet. Purjo tosin valitse hieman keimailevaa kukkaa, mikä ei taida ihan virastorotalle sopia, mutta Pirjon punainen "pysy kaukana minusta tai tulee luistimesta leukaan" -asu on aivan omiaan henkilölle, josta tulee isona viranhaltija. Tosin me olisimme mieluummin keijuja kuin haltijoita, mutta ymmärtääksemme missään ministeriössä ei ole virkakeijuja. Virkakeijatkin varmaan hävitettiin siinä vaiheessa, kun taloihin tehtiin vesivessat.