SS107756

Jatkamme viime viikolla alkanutta salaista tehtäväämme, joka on osoittautunut huomattavasti vaikeammaksi kuin luulimme. Miettikää hetki, onnistuisiko teidän työpaikallenne salakuljettamaan kaksi nukkea siten, että kukaan ei niitä huomaa, mutta ne huomaavat kaiken. Ei aivan helppo tehtävä, etenkään jos ette ole hakeutumassa mielenterveysongelmien vuoksi pitkälle sairauslomalle. Pystyisittekö esittelemään työkaverillenne vaikka meidät tyyliin "Tässä ovat Pirjo ja Purjo, äärimmäisen hyvät vakoilijaystäväni" ilman, että työkaveri kutsuu työterveyshuollon apuun?

Joten me olemme yrittäneet sulautua seiniin ja piiloutua komeroihin, jotta emme herättäisi (toisaalta hyvinkin ansaittua) huomiota. Huomaamattomina olemme saaneet selville asioita, joita edes turvakamerat eivät ole tallentaneet. Meillä on muuten vahva epäilys, että vaikka täällä on kameroita hieman siellä ja täällä, niin yksikään niistä ei ole yhteydessä mihinkään palvelimeen eikä niillä oikeastaan edes kuvata. Ne ovat pelkkiä pelottimia, joilla yritetään saada potentiaaliset rosvot pakenemaan jo ennen ryöstöä.

Yksikään järkevä roisto ei tosin tänne tule, sillä esimerkiksi ATK-laitteisto on hieman tuoreempaa kuin ikivanhaa. Katsokaa vaikka itse tuota kanssamme kuvaan änkeytynyttä hellyttävää muinaisjäännemonitoria. Jos joku yrittäisi myydä sitä katukaupassa, niin hän saisi osakseen vain pilkallista sääliä. Ei ihme, että täällä työteho on vähän mitä sattuu, kun työvälineetkin ovat sellaisia, jotka muualla kannettaisiin museoon kummasteltaviksi. Työpöytä leikkii olevansa ergonominen eli muokattavissa käyttäjän tarpeiden mukaan, mutta tosiasiassa tämä "pyöreä kulma" on jumittunut kiinni eikä liikahda milliäkään. Mutta periaatteessa tämä on siis suorastaan optimaalinen.

Työhuoneissa on kaikenlaista modernia ilmastointitekniikkaa, joka haistaa huoneilman hiilidioksidipitoisuuden ja ryhtyy kriittisellä hetkellä puhaltamaan kylmää ilmaa päin työntekijän naamaa, jotta hän ei nukahtaisi kesken työpäivän. Emme ole ihan varmoja, lisääkö se työtehoa vai alentaa sitä entisestään. Ei ole mukavaa joutua palelemaan lounastauon aikoihin vain siksi, että joku insinööri on keksinyt omasta mielestään vinkeän tavat huolehtia ilmanvaihdosta. Ensin ilma ei liiku hiukkaakaan ja sitten käy sellainen puhuri, että sukat pyörivät jaloissa. Näissä vakoilutehtävissä olemme huomanneet, että vaikka ulkona olisi melkein helle, palelee väki huoneissaan huulet sinisinä. Epäilemme, että kaikki sisätilojen lämpö siirretään koneilla ulos, joten ulkona on lämmintä ja sisällä kuin jääkaapin alahyllyllä eli viileää ja kosteaa.

Vaatteemme ovat leppoisaa trikoota. Purjo halusi vauhtia elämäänsä ja kaivoi kaapista My Little Pony -kuvioisen paidan ja Pirjo valitsi röyhelöhelmaisen tunikan. Uskokaa tai älkää, kukaan ei ole vielä ymmärtänyt nähneensä meitä, vaikka muutaman kerran olemme seistä pönöttäneet kaikkien nähtävissä. Täällähän ollaan osin lasiseinäisissä kopeissa, joissa ei pitäisi pystyä tekemään mitään muilta salaa. Katsokaapa vaikka tuota alakuvaa. Löydättekö Pirjon varpaat? Vai onko niin, että näette ne, mutta ette hoksaa, että voisitte nähdä varpaita paikoissa, joissa niiden ei kuulu olla.

SS107779