SS108072

Juhannuksena pitää kerätä seitsemän kukkasta ja sitten nähdä makeita unia. Tämä kuva on otettu kesken tärkeän poimintatyön ja kuten huomaatte, ainakin niittyleinikki, lemmikki ja mansikka päätyvät ensi yönä tyynyn alle. Kuva on otettu iltahämärissä, joten se on hieman tumma.

Tänä vuonna juhannus on poikkeuksellisen kaunis ja aurinkoinen. Emme silti suosittele menemään ulos, koska jos tarkasti katsotte, huomaatte ympärillämme villeinä tanssivien hyttysten parven. Kaikesta luonnon vihamielisestä kuhinasta huolimatta ihmettelemme, miten vähän juhannusta on osattu matkailussa käyttää hyväksi. Juuri nyt Suomen armaat äidinkasvot kannattaisi näyttää turisteille, jotka haluavat nähdä ja kokea jotain aivan uutta.

Ajatalleenpa nyt näitä juhannustaikoja, jotka eksoottisuudessaan vetävät vertoja härkätaisteluille. Miettikääpä vähän, miten monen saunan ympäri juostaa tänäkin yönä alasti, viskotaan vihta katolle ja sitten kiivetään perässä katsomaan, minne se tyvi osoittaa. Siellä suunnassa nimittäin majailee tuleva puoliso. Olisi siinä bussilastillisella turisteja ihmettelemistä, kun kaupunkilainen tätä taikaa pyrkisi tekemään ja epätoivon vimmalla yrittää heittää vihtaa kolmikerroksisen kerrostalon katolle kipitettyään sitä ennen melkein puolen kilometrin lenkin talon ympäri.

Toinen visuaalisesti mukava taika on lähteeseen katseleminen ja tulevan puolison kuvan näkeminen oman peilikuvan rinnalla. Uskomme, että nytkin kymmenet ellei sadat neidot polvistuvat erilaisten vesiastioiden äärelle toivoen lätäkön tai posliinipytyn pohjasta näkevänsä jotain muuta kuin mitä näkevät. Suomalaisen kesäyön kulkuun kuuluva vatsanpohjasta asti lähtevä paha olo voitaisiin turisteille selittää perinteisenä taikana eikä suinkaan liikana alkoholinkäyttönä.

Kolmas ja varmasti eniten turisteja kiehtova juhannusperinne on ruishalmeessa kieriskely. Kumma juttu, että kukaan retkiä työkseen miettivä ei ole huomannut kuljetella hiljaisesta ja melkein kuolleesta pääkaupungista  bussilasteittain innokkaita matkalaisia maakuntiin kuikuilemaan ruispelloissa ilakoivia toiveikkaita nuoria neitoja. Koska ruista nykyisin kasvatetaan paljon, paljon pienemmillä peltopinta-aloilla kuin vaikkapa Suomi-filmien kulta-aikaan 1940-luvulla, käy nykypelloissa todennäköisesti melkoinen kuhina eli arviolta ainakin viisi neitoa hehtaaria kohti. Koska samaan aikaan samalla peltolohkolla toista taikaa eli ojanpohjia pitkin kulkemista suorittaa huomattavasti vähäisempi määrä isäntiä, saattaa jollekin hieman vähempään tyytyvälle neidolle kelvata sieltä turistibussin ikkunasta tapahtuvaa tarkkaileva turisti tai vaikka se bussikuski.

Me toivotamme nyt kauniita unia ja lähdemme viettämään yötöntä yötä nukkumalla oikein makeasti.