Photobucket

Ihan alkuun: otsikossa ei ole yhdyssanavirhettä vaan tarkasti harkittu sanaleikki. Ja seuraavaksi: me emme ole parhaimmillamme. Istumme tässä jakkaralla kesämekoissa, vaikka ulkona sataa räntää. Purjon mekossa on erilaisia pääsääntöisesti ruskean, roosan ja luonnonvalkoisen sävyjä. Liiviosa on sisustuskangasta ja helma jonkun vanhasta verhosta (kuka muuten laittaa ikkunaansa herkästi haalistuvaa viskoosia, onneksi pelastimme kankaan parempiin piireihin). Pirjo halusi turkoosia tuvan täydeltä. Hänen mekkonsa liiviosa on jäänne muinaisesta shortsiprojektista ja helma ohutta, läpinäkyvää sifonkia, jota on poimutettu hulmuamaan melkein kahden metrin verran. Tietysti mekko on vuoritettu. Helmat ulottuvat juuri ja juuri varpaisiin, mutta tässä istuessa ne jäävät peittoon.

Palataan otsikkoon eli taskuihin. Kauan sitten lupasimme jotain ompeluun vivahtavia vinkkejä, ja koska on hyvä aloittaa jostain pienestä niin aloitamme taskuista. Usein olemme kertoneet, että housuissamme on milloin paikkataskut, milloin taskuja muuten vaan, mutta kuvia niistä ei ole muistettu laittaa. Tässä olisi muutama:

 

Photobucket

 

Photobucket

Ensin on kuva canvashousujen kaksoistikatuista taskuista, ja näkyy siinä vähän sivutikkaustakin. Vaikka teemme housut vain kahdesta palasta, ompelemme  usein "sivusauman" eli tikkauksen koristeeksi. Fiksumpi huomaa, että meillä ei ole kaksoisneulaa, siksi lopputulos on hieman haparoiva, mutta oikeasti: katsooko kukaan koskaan tosielämässä taskuja näin läheltä? Usein käyttämämme pikkujippo on joku pieni merkki tai logo taskun reunassa. Elefantti on taitettu ihan tavallisesta koristenauhasta ja tuo punaisten housujen logo ratkottu pois jostain tiensä päähän tulleesta takista. Kuka sanoi, että merkkivaatteet pitää aina ostaa kaupasta?

Seuraavassa kuvassa näkyy osviittaa siitä, mitä kaikkia yksityiskohtia housuihin on helppo lisätä. Kun etusauma on ommeltu eli palat ovat yhdessä, ompelemme sivuun koristetikkaukset (tässä kaksoistikkauksena) ja sen jälkeen yläreunaan kuminauhakujan. Tähän taskuun on aplikoitu Hello Kitty -logo ja taskun yläreunassa on samanlainen tuplatikki kuin housuissa muutenkin. Tavallisesti taittelemme taskun malliinsa aika huolettomasti ja kiinnitämme sen vain nuppineuloilla, tarkempi ompelija varmaan harsii taskun ensin oikeaan kokoon ja sen jälkeen kiinnittää paikalleen neuloilla.

Photobucket

Ompelu sujuu joutuisasti, joskin kuva näyttää, että vinoon menee. Tässä kuva valehtelee enemmän kuin me yhteensä. Ai niin, me emme käytä saumuria ollenkaan, niin että palojen huolittelu on tehty ihan tavallisella siksakilla. Tässä kuulumme vahvasti vanhoilliseen koulukuntaan, mutta pääasia ei ole käytetty tekniikka vaan lopputulos.

Photobucket

Tältä housut näyttävät siinä vaiheessa, kun molemmat takataskut on ommeltu paikalleen. Seuraavaksi kannattaa laittaa lahkeensuut kuntoon eli tuplatikkaus sinnekin. Jos lahkeet yrittää viimeistellä siinä vaiheessa, kun kaikki muu on valmista, saa olla aika näppäräsorminen, että saa siistiä jälkeä.

Photobucket

Housut ovat enää loppuviimeistelyä eli langanpätkien poistamista vailla. Kuminauha on pujotettu paikalleen ja ommeltu keskiosastaan kiinni. Toki voi tehdä myös kapean kujan ja laittaa kapean kuminauhan, mutta meidän mielestämme nämä housut pysyvät paremmin päällä. Kun vyötärö on kunnossa, ommellaan takasauma ja lopulta hurautetaan ommel lahkeensuusta toiseen eli käytännössä lahkeiden sisäsauma on tehty yhtenä ompeleena.

Oho - piti puhua taskuista ja saimme aikaan kokonaiset housut. Niin se loppu oli taas alkua viisaampi :-).

Photobucket