Photobucket

Otsikko pilkahti mieleemme havaitessamme, että uusi ympäristöministeri on umpivihreä kaupunkilainen, jolla on todennäköisesti (ainakin lehdistön analyysien perusteella) lievää vahvemmat idealistiset ajatukset niistä asioista, jotka meille ovat ankeaa arkea

Ottakaamme esimerkiksi vesiklosetti, tuo ihmiskunnan tuhoisin keksintö. Se keksittiin jo 1500-luvulla tai antiikin aikana, ihan riippuen siitä, mitä tietolähdettä haluaa käyttää. Joka tapauksessa vesiklosetti on siitä lähtien satojen vuosien ajan tehnyt parhaansa tuhotakseen maapallon, hävittääkseen vesivarat ja aiheuttaakseen megalomaanisia luonnonkatastrofeja. Jostain syystä siitä on juuri nyt tulossa ympäristöntuhoaja numero yksi, joten toimet vesivessojen kieltämiseksi on todennäköisesti jo jossain aloitettu.

Oikeastaan me tiedämme jo sellaisia paikkakuntia, joissa on ääneen ilmaistu, että haja-asutusalueella olisi suotavaa rakentaa kompostikäymälöitä vesiklosettien sijaan. Me emme ymmärrä, että miksi ihmeessä: kuvaannollisesti sanoen se on yksi hyttysen pissa Porvoonjoessa, mikä määrä puhdasta vettä moisella rakennusmääräyksellä säästetään. Ehei, kyllä tämä asia on syytä aloittaa sieltä, missä jätevettä syntyy kuutiokaupalla vuorokaudessa eli kaupunkialueiden kerrostaloista.

Muinoin mietittiin sitä, että kerrostaloista poistettaisiin postiluukut ja Itella jakaisi antejaan ala-aulaan sijoitettuun yhtenäiseen postilaatikkohyllystöön. Eihän maallakaan saa enää palvelua edes tontin kulmalle asti vaan aamun lehti täytyy noutaa jostain valtatien varresta, joten tasapuolisuuden vuoksi pohdittiin postinjaon rationalisointia myös kaupungissa. Samantapaisesti voitaisiin kerrostaloihin rakentaa yhteisiä ulkohuusseja ja samalla kieltää vesiklosettien käyttö kaupunkialueella vedoten ekologisiin kysymyksiin. Käymälärivistöjä voitaisiin sijoittaa pihoille ja autopaikoille. Tämä siis olisi vain ensivaihe suuressa muutoksessa, jossa yksittäisten asuntojen pikkulatilat vähitellen korvattaisiin kompostoivilla sähköistuimilla. Näin säästyisi puhdasta vettä myytäväksi vaikka sheikeille arabimaihin sen sijaan, että siitä yhdellä napinpainalluksella tai vivunvedolla tehdään jätevettä.

Maaseudun kuihduttamiseksi on jo nyt keksitty jätevesiasetus, joka tosin oli surkea ja syntyessään eikä sitä onneksi ole tarvinnut kovin kirjaimellisesti noudattaa. Uuden ympäristöministerin vinkeä visio voisi olla kaupunkien jätevesien minimointi kieltämällä vesivessat. Jos ja kun erilaiset sähköiset, jäädyttävät ja kompostoivat ratkaisut ovat niin käteviä ja näppäriä, että ne ovat maalla aivan onnen omiaan, niin miksi niitä ei samalla määrättäisi ratkaisuiksi tiheästi asuttuihin kaupunkeihin? Ei se tuotos siellä yksiön pienessä wc:ssä haise yhtään sen pahemmalta kuin metsän reunassa sijaitsevassa pikkuisessa mökissäkään.

Näemme jo sielumme silmin (ja varmaan haistaisimme, jos sielulla olisi hajuaisti), miten Itämeri puhdistuu ihan silmissä, kun Helsingistä ministeriön mahtikäskyllä poistetaan kaikki vesiklosetit ja tilalle asennetaan ympäristöystävällisemmät vaihtoehdot. Vesistöille tällä ratkaisulla on huomattavasti suurempi merkitys kuin jollain kaukana kaikesta sijaitsevalla yksittäistalolla, jossa tähänkin asti on vähäiset jätevedet kerätty saostuskaivoon. Tosin sitä me emme vielä oikein hahmota, mihin oikein joudutaan kaiken sen mullan kanssa, jota kompostoivat kerrostalokäymälät saavatkaan aikaan, mutta varmasti sille joku loppusijoituspuisto keksitään. 

Vaatevalintamme on kepeän kesäinen. Purjolla on kaksiosainen kokeiluasu, jossa on äärimmäisen hankalastiommeltava vuoritettu toppi ja huomattavasti helpompitekoinen mekko. Tätä mallia ei välttämättä ommella enää koskaan lisää. Pirjolla puolestaan on perusuimapuku, jossa vaihteeksi on kuviona My little pony.