q2

Äitienpäivä on taas heruttanut erilaiset päättäjät ja tutkijat lausumaan omia mielipiteitään naisen ja erityisesti äidin tehtävästä tässä yhteiskunnassa. Tärkein yhteinen ajatus on se, että naisen paikka ei ole kotona vaan mahdollisimman kaukana sieltä. Ja mitä pienempiä ovat naisen lapset, sitä visummin hänen tulee kotia vältellä, sillä kotiäiti on yhteiskunnan turmiollinen vihollinen numero yksi.

Ensin asiaan puuttui VATT:n uusi ylijohtaja, jonka mielestä hoitovapaalla oleva henkilö (yleensä äiti) velttoilee yhteiskunnan rahoilla. Sen jälkeen tarttuivat härkää sarvista kasvatustieteilijät, jotka paheksuivat naisia, joille lasten kanssa eläminen oli tullut tärkeämmäksi asiaksi kuin shoppailu ja illanvietot ystävien kanssa. Pitkin yhteiskunnan eri laitoja tunnetaan suurta huolta siitä, miten äidit lorvailevat muutaman lapsen kanssa kotona sen sijaan että ymmärtäisivät viedä pilttinsä päiväkotiin, jossa 30 lapsen kanssa on yksi aikuinen. Se on tehokasta lastenhoitoa ja sellaiseen meidän tulee pyrkiä, jos aiotaan saada Suomi nousuun ja rahaa valtion kirstuun.

Kummallista, että kukaan ei vaivaudu ääneen paheksumaan niitä lukuisia suunnilleen 50 v ikäisiä miehiä, jotka ovat yhteiskuntakelpoisesti juoneet sisäelimensä pilalle ja elävät nyt työmarkkinatuella (joka muuten on summana suurempi kuin kotihoidontuki) tai sosiaalitoimiston heille myöntämillä avustuksilla. Nämä juopot ovat kunnon kansalaisina laittaneet rahansa alkoholiin, jota kautta uskomattoman suuret summat ovat kilahtaneet veroina takaisin kansantalouden loppumattomaan kiertokulkuun ja siten hyödyttäneet meitä jokaista.

Tähän eivät ole pystyneet muutaman vuoden kotona lastensa kanssa nysväävät äidit, jotka ovat säästäväisinä venyttäneet eurojaan, jotta rahat riittäisivät ruokaan ja asuntolainaan. Moinen toiminta ei todellakaan ole sitä, mitä tämä yhteiskunta tarvitsee vaan erittäin paljon päinvastoin. Halpa kiinteistövero aiheuttaa sen, että omistusasunnossa voi joskus olla joku kotona. Kunhan nostetaan veroja ja kasvatetaan lainoja, päästään siihen ihannetilanteeseen, jossa lapsiperheen molemmat aikuiset saavat olla töissä vähintään kaksitoistatuntisia päiviä ja lapset viettävät suurimman osan kuukaudesta vuoropäiväkodissa.

Kotiäitiä parempi on esimerkiksi työtön äiti, joka vie lapsensa päiväkotiin ja kipittää sitten paikalliseen pubiin tai kahvilaan kavereitten kanssa tärkeää omaa elämäänsä viettämään. Kun koko perhe ymmärtää pysyä päivät poissa kotoa, ei siellä synny sotkujakaan eikä tarvitse niin kovin usein siivota. Lasten infektiosairaudet katkaisevat karulla tavalla äidin oman elämän, sillä jostain syystä koulutetut hoitajat päiväkodissa eivät osaa hoitaa ihan tavallista oksennus- tai räkätautia sairastavaa lasta vaan soittelevat vanhemmille vaatien näitä noutamaan sairastelijan kotihoitoon. Ei muuten käy, sillä jos jopa VATT:n ylijohtaja pitää äidin ja lasten samanaikaista kotonaoloa epäsuotavana toimintana, ei naisen pidä siihen alistua. Lapsi kannattaa noutaa vasta sovittuun aikaan päivän päätteeksi, jotta ei tulisi nimitellyksi ihanasti velttoilevaksi. Tauti sinne tai tänne, niitähän päiväkodissa aina riittää.

Oman lusikkansa äitisoppaan tunki myös kolumnisti Rosa Meriläinen, jonka mielestä vanhempia ei voi vetää tilille lapsen kohtalosta. Lapset ovat  itsekkäitä veijareita, jotka estävät vanhempiaan toteuttamasta unelmiaan. Parempi on jättää lapset oman onnensa nojaan ja lähteä elämään omaa elämäänsä mahdollisimman rivakasti, jotta ei päätyisi marttyyriäidiksi. Lapsethan ovat pieniä niin lyhyen aikaa, että tuskin huomaavat, vaikka vanhemmat eivät paikalla olisikaan kuin sen hetken verran, kun otetaan yhteiskuvaa isovanhemmille joululahjaksi. Pieni lapsi kotona ei koskaan saa olla esteenä, jos haluaa lähteä iltakaljalle, sillä eihän äitiys saa olla luopumista, eihän?

Niin että äitienpäivän kunniaksi hus pois kotoa kaikki äidit. Siellä kuitenkin vain lusmuilette ja roikutte netissä sen sijaan että tekisitte jotain hyödyllistä ja bruttokansantuotetta parantavaa. Siltä varalta, että satutte jotenkin juhlimaan, voitte ottaa mallia meistä. Pirjolla on satiinikukilla koristettu pitsimekko ja Purjolla samettia yhdistettynä lameeseen eli metallikuidusta. Koska kuitenkaan ette saa äitienpäiväruusua kaksisempia kukkia, otimme tänne loppuun lähikuvan Pirjon mekon kaula-aukosta. Lisäsimme ihan itse hienot helmikeskustat näihin joulutähteä etäisesti muistuttaviin satiininauhataitoksiin.

q1