SS108033

Ei, me emme tupakoi. Siitä syntyy ihan liikaa terveys- ja hajuhaittoja. Sen sijaan me tarkkailemme nenä väpättäen niitä, jotka moisen paheen pauloihin ovat ahdistuksissaan ajautuneet.

Olemme nyt muutamankin kerran havainneet, että jos talon seinässä tai jossain pylväässä on "Tupakointi kielletty" -kyltti, asettuu sen välittömään läheisyyteen hyvin ripeästi joukko tupruttelijoita. He nostavat olkapäänsä ylös kuin mennäkseen savukkeineen piiloon hartioittensa väliin, mutta ei se auta, me huomaamme heidät silti. He ovat uusi kansanterveydellinen vitsaus: lukutaidottomat tupakoijat. Tosin voi olla, että ymmärryksessäkin on hieman vikaa, koska ei kai Suomessa voi olla laumakaupalla kirjaimia  tunnistamatonta aikuista väkeä. Jonkun asialle vihkiytyneen tulisi nyt ryhtyä tekemään laajaa selvitystä siitä, kumpi on ensin, muna vai kana eli onko tupakointi lukutaidottomille luontainen tapa ilmaista itseään vai aiheuttaako tupakointi vääjäämättä lukutaidon rapistumista.

Erityisen riehakkaasti tätä kielletyllä alueella tupakointia tunnutaan harrastettavan virastojen ulko-ovien tienoilla aivan kuin papereiden palauttaminen verotoimistoon tai käynti ulosottoviranomaisen luona olisi niin voimia vievä asia, että jaksamisvajetta pitää paikata sytyttämällä savuke jo tuulikaapissa. Muutaman henkosen jälkeen sen tupakan voikin näppärästi tumpata maahan aivan siihen oven eteen, koska paikalla ei tietenkään ole EU-direktiivit täyttävää tuhkakuppia vaan kieltokyltti. Harvemmin näkee kenenkään ryntäävän ulos virastosta mussuttaen 200 gramman  voimaannuttavaa suklaalevyä, josta sitten viskoo hermostuksissaan viimeiset neljä palaa käärepaperien kera narsissipenkkiin, mutta tupakoijat voivat vetää muutamat kiireiset henkoset ja hylätä tapporullansa sen jälkeen mille tahansa sopivaksi katsomalleen paikalle, kunhan se ei ole tuhkakuppi. Ettäs kehtaavat.

Joskus me olemme miettineet, että uskovatko tupakoijat ihan oikeasti pois heitettyjen natsojen alkavan kasvaa päädyttyään maahan, sillä eivät kai he muuten niitä heittelisi ruusupensaisiin ja kukkapenkkeihin mahdollisimman lähelle muhevaa multaa. Tarkistimme asian puutarha-alan asiantuntijalta, ja hänen kantansa oli lohduttoman jyrkkä ei eli vaikka niitä tupakantumppeja miten heittelisi ympäriinsä, on täydellisen mahdotonta syksyllä korjata satoa esimerkiksi tupakka-askien tai edes yksittäisten savukkeiden muodossa. Tupakka on kyllä kasvi, mutta se ei lisäänny roskaamalla ympäristöä.

Miettikääpä hetki tykönänne: jos edes prosentti ulko-oven eteen pudotetuista tupakantumpeista kasvattaisi uuden kasvin, pitäisi virastossa asiointia varten ottaa mukaan vesuri tai viikate, jotta pääsisi siitä ovensuuhun kylvetystä kasvustosta läpi. Mitään vankkoja tupakkaviljelmiä siellä  ei kuitenkaan ole, joten lopettakaa savuttelu välittömästi ja viekää ne tumpit mukananne. Suhtautukaa niihin kuin koirankakkaan eli vaikka tuotos on syntynyt kodin ulkopuolella, ei sitä saa jättää muiden harmiksi. Ostakaa vaikka pieniä roskapusseja ja kanniskelkaa tupakanjäännöksiänne niissä aina lähimpään palosuojattuun roskikseen asti.

Me olemme tänään vähän pylväspyhimyshommissa muutenkin kuin paatoksellisesti eli kapusimme kukkaruukun kanssa samalle näköalatasanteelle. Nukenvaatteita ei ehkä pitäisi kuvata näin uhkarohkealla tavalla, joten älkää kokeilko tätä kotona. Purjolla on asuna pilkkuraidallista neulosta ja puseron edustaan on aplikoitu ärhäkkä rakki. Pirjo pitäytyy konservatiivisesti punavalkoisessa raidassa ja punaisissa collegehousuissa. Vaikka aurinko paistaa ja kesäkuu huitelee melkein puolessavälissään, on vielä aika vilpoisaa.