Photobucket

Nuokkuhelmikkä eli Melica nutans on heinäkasvi, joka nimensä mukaisesti nuokahtelee. Kesällä myös osa työntekijöistä nuokahtelee kuka mistäkin syystä. Yhdellä on takana raskas viikonloppu, toisella kuumassa huonosti nukuttu yö ja kolmannella on lääkitys kunnossa, mutta päinvastoin kuin piti eli valvottaa yöt ja nukuttaa päivät.

Väsymys ja unenpuute keskusteluttavat kahvitunneilla ja ruokatauoilla. Yksi jos toinen huomauttelee siitä työkaverista, joka esittää pirteää, mutta todellisuudessa kuorsaa kaikuvasti paperipinonsa takana. Röyhkeimmät tai väsyneimmät, ihan miten tahansa, uinailevat iltapäivin ruokalevot työtuoleissaan suorastaan vaarallisesti. Työtapaturma se on konttorituolista putoaminenkin, vaikka sille ei tiettävästi ole omaa tautiluokitusta keksittykään. Ja jos ei putoa, saa niskansa kipeäksi "pilkkimisestä" ja kauluksenreunaan kurjan kuolavanan. YÄK.

Me haluamme pelastaa kaikki väsyneet helleaaltojen ja epämääräisen kesäelämän uuvuttamat, ja annamme nyt ihan tilaamatta ja pyytämättä erittäin hyvän neuvon, jonka avulla päivän lepotauoista tulee turvallisempia ja työssäjaksaminen kasvaa ihan silmissä. Todennäköisesti tämän neuvon avulla voidaan jopa eläkeiän alkamista siirtää kuukaudella tai parilla.

Menkää kauppaan ja ostakaa pelastusliivit, mielellään suurinta mahdollista kokoa. Istukaa itse työpöytänne ääreen ja pujottakaa pelastusliivi päällenne niin, että sen takaosa jää tuolin selkänojan taakse. Sen jälkeen suljette pelastusliivien vyönsoljen vyötäröltä (sitä haaravyötä ei ehkä tarvitse laittaa kiinni, jos teillä ei ole taipumusta unissakävelemiseen). Olette nyt tukevasti kiinni tuolissanne siten, että edustan kellukkeet estävät nukahtajaa satuttamasta rintakehää pöydänreunaan ja tuolissa kiinni oleva liivi estää istujaa putoamasta. Seuraavaksi nostatte pelastusliivien niskatuen pystyyn ja asetatte rintataskussa olevan hälytyspillin varovasti suupieleen. Näin varmistatte hyvän asennon niskalle sekä heräämisen, eli kun unenne käy liian raskaaksi ja suusta purkautuu kuorsauksenpoikanen, sujahtaa se pillin läpi ja heräätte omaan vihellykseenne ennen kuin joku nipottava työkaveri tulee väittämään, että täällä sitä vaan nukutaan.

Näin ovat turvalliset lepohetket turvatut jokaiselle nuokkuhelmikälle. Riittävän tiukasti vyötetty pelastusliivi pitää väsähtäneenkin työntekijän turvallisesti kutakuinkin istuma-asennossa, jolloin ohimennessä vilkaisten näyttää siltä, että puurtaja on siellä täydessä työn touhussa siirtelemässä paperittomassa toimistossa papereitaan pinosta toiseen. Jos taas esimerkiksi esimies kyseenalaistaa pelastusliivin käytön tavanomaisissa toimistotöissä, voi aina ottaa loukkaantuneen ilmeen ja kaivaa esille katastrofikuvia viime vuosien tsunameista. Mitä, eikö pomo ymmärrä, että rankkasateet voivat minä hetkenä hyvänsä pyyhkäistä mennessään sisämaassakin sijaitsevia konttorirakennuksia, jolloin on vain hyvä, että edes joku on varautunut tulviin ja hyökyaaltoihin. Työturvallisuus ennen kaikkea!

Kuvassa meillä ei ole nuokkuhelmikkää vaan pioni, joka ei ollenkaan kärsinyt öisestä sateesta. Iltapäivällä jo paistoi aurinko, joten se luvattu rankkasade jäi odotettua lievemmäksi. Meillä on kerrankin erisävyiset kukkamekot. Purjon mekon kangas on todistettavasti ostettu toukokuussa vuonna 1988 eli sillä alkaa olla esihistoriallista arvoa. Huomatkaa edustan somisteena olevat kapeat vihreät satiininauhat. Pirjon mekon kankaista ei löytynyt mitään päiväkirjamaista raporttia, joten ne lienevät paljon uudemmat.