Photobucket

Meitä on ikävällä tavalla muistutettu siitä, että emme aktiivisesti huomioi tärkeitä nimipäiviä. Siis me, joista toisella ei edes ole omaa nimipäivää! Sadonkorjuullisesti ajatellen Purjolla voisi olla oma päivänsä joskus loppukesästä tai sitten yhdistettynä nimeen Prudence, jolla ei hänelläkään valitettavasti ole suomalaisessa kalenterissa oma merkkipäiväänsä. Vakava puute!

Korjaamme siis tänään kaikki unohtuneet ja osin tahallisestikin onnittelematta jätetyt nimipäivät, ja lausumme ihan lahjapaketin kera onnentoivotukset kaikille Maunoille. Ihan ensihätään emme muista muita sankareita kuin Mauno Ladonlukon, joka oli aikanaan Ruotsin kuninkaana. Hän oli siitä mukava mies, että vapautti paikalliset talonpojat kestiorjuudesta eli sinne tänne kartanosta toiseen vaeltelevien ylimysten ja piispojen pakkokestitsemiseltä antamalla luvan laittaa ladot lukkoon, kun nälkäinen ylimys joukkoineen lähestyi. Seuraavaksi mielessämme vilahtaa Mauno Koivisto, joka on presidentti. Ihan yhtä tärkeä on Mauno Kuusisto, joka kauan sitten lauloi kotimaisessa elokuvassa sydäntäsärkevästi, että "se hälle kertokaa, kun iiiiiiiitse en mä voi". Valitettavasti emme muista, mistä kertomisesta oli kyse. Mikä oli niin häpeällistä, ettei raamikas mies sitä kehdannus sanoa? Jalkasilsa? Kirjastokortti kadonnut? Vuokrat ulosotossa?

Vähemmän tunnettu päivänsankari on pohjoiskarjalaisen mallitilan Ala-Kärpän isäntä Mauno Igor Kärppä, joka hövelinä laittanee tänäänkin juhlapöydän koreaksi ja tarjoaa palkollisilleen aina kokonaisvastuullisesta ylimmästä piikatoimenhaltijasta alkaen paikallisia nimipäiväherkkuja. Mukava on siellä Ala-Kärpän mahtitilalla näin syyskiireiden aikaan hetkeksi pysähtyä pitkän pirtinpöydän ääreen suunnittelemaan tulevia afääreja ja visioimaan strategioita ihan missiopohjalta. Kovasti paljon onnea sinne Ala-Kärppään, uskomme, että sitä jos mitä tarvitaan.

Laitoimme juhlan kunniaksi päälle kimallusta oikein mielin määrin. Sen verran asuissa on eroa, että Pirjolla on puhvihihat ja hopeanvärinen vyötärönauha, Pirjolla puolestaan perhoshihat ja vaaleansininen vyötärönauha.