Photobucket

Tunnustamme heti alkuun, että kuva on muisto menneisyydestä eli otettu jo lomalla. Seisomme tässä kanoottiin nojaten päällämme varsin kätevät joustofroteiset kylpytakit. Purjon takissa on violetti Hello Kitty -aplikaatio ja Pirjon asussa huolittelevassa vinokaitaleessa on pieniä purjelaivojen kuvia.

Otsikkomme syntyi siitä ihmettelystä, että laivaristeilyllä alle 21-vuotias tarvitsee mukaansa aikuisen, jonka tulisi olla isä, äiti tai puolikas kyseistä vanhempilaatua. Hätätilassa voidaan kelpuuttaa myös täti, setä, eno jne. verisukulainen tai isovanhemmat. Toinen valvojan vaativa ryhmä ovat koululaiset tms. nuorisojoukot, joilla jokaista kymmentä matkalaista kohti on oltava mukana yksi vähintään 30 vuotta täyttänyt ikäloppu valvoja. Sellaisten löytäminen on joskus kiven takana. Tai jos olemme tarkkoja, sellaisen luotettavan ja tehtävänsä tarmokkuudella hoitavan löytäminen voi olla vaikeaa.

Meillä on asiaan ratkaisu: matkamummojen varauspalvelu! Sieltä voisi tilata ryhmälle sopivan kokeneen valvojan, joka matkan aikana toiveiden mukaan joko vaanisi kuin kanaemo lapsosiaan tai sitten kuorsaisi kaikuvasti hytissä, mutta olisi sieltä heräteltävissä, jos tulisi ongelmia. Matkamummon voisi varata nettikataloogista kuin hehkeämmän seuralaisen ikään.

Sivustosta voisi rastittaa, haluaako tukisukkahousuilla varustetun tanakamman mallin ruskeassa popliinitakissa (sopii erinomaisesti autokannen alla oleviin hytteihin, kohtalaisen vaatimaton ylläpidettävä, mutta saattaa äityä nalkuttamaan kotimatkalla, Tukholmassa ei eksymisvaaran takia poistu maihin, varottava häiritsemästä karaoken aikaan) vai hieman modernimman "suorat housut ja löysähkö neule" -version (haluaa ikkunallisen hytin ja lasin valkoviiniä, viettää suurimman osan matka-ajasta taxfreessä kokeilemalla uutuustuoksuja, Tukholmassa tuntee nähtävyydet kuin naapurinsa taskut). Kaikkein rohkeimmille abiristelijöille olisi mallistossa myös yllätysmummo, joka pahimmillaan olisi enemmän valvonnan tarpeessa kuin nuoriso itse, mutta täyttäisi ikärajamääräykset mennen tullen. Yllätysmummolla voisi myös olla keskimääräistä pahempi peliriippuvuus, joten hän olisi tämän tästä kerjäämässä valvottaviltaan kolikoita hedelmäpeliin. Se, jos mikä voisi olla uusi kokemus tälle kaiken nähneelle myöhäisteinilaumalle.

Olennaisinta kaikissa matkamumoissa olisi se, että he ihan aidosti ottaisivat tehtävänsä vakavasti (no yllätysmummoa lukuunottamatta, tosin osa heistä voisi olla yltiöabsolutisteja, jotka alkometri kädessä rientäisivät nuorelta toiselle vänkäämässä alkoholin, tupakan ja ylenmääräisen syömisen aiheuttamista ongelmista). Heihin voisi luottaa eli ensiaputaidot, vaitiololupaus ja lääkitys olisivat kunnossa. Kuluja mummoista ei kertyisi kuin hyttipaikan ja ruokailujen verran, sillä tätä työtähän ei tehtäisi rahasta vaan silkasta reissaamisen riemusta.

Tiedämme jo muutaman aika vapaaehtoisen henkilön, jotka voisivat passi kädessä ja vedettävä matkalaukku valmiiksi pakattuna päivystää satamassa odottamassa ryhmiä, joissa olisi liian vähän valvojia. Valikoimistamme löytyisi myös nuorekkaampaa mallistoa, joka viettäisi aikansa päivätansseissa tai hemmotteluhoidoissa eikä häiritsisi nuorisoa heidän aktiviteeteissaan. Erikoistilauksesta saisi ylipainoisen käskyttäjämummon, joka vaikuttaisi laivan henkilökuntaan päin varsin pätevältä matkakumppanilta, mutta nukahtaisi hyttiinsä suklaalevyn äärelle jo ennen kuin laiva lähtisi satamasta. Meihin voi ottaa luottamuksella yhteyttä tässä vaiheessa, kun nettisivusto on vielä luomatta. Ja vielä luottamuksellisemmin voi ottaa yhteyttä, jos aikoo ryhtyä ideaamme kaupallistamaan. Me keksimme tämän ensin!